Actualitate

Șicanări în trafic pe drumurile din Cluj. Șofer: „Dacă mergi regulamentar ești claxonat și înjurat în trafic” - VIDEO

Traficul rutier este o parte integrantă a vieții noastre moderne, dar, din păcate, nu toți participanții respectă regulile. Un comportament tot mai des întâlnit în traficul din Cluj este acela al șoferilor care șicanează sau agasează alți conducători auto.

Traficul rutier este o parte integrantă a vieții noastre moderne, dar, din păcate, nu toți participanții respectă regulile/ Foto: cititor monitorulcj.ro Traficul rutier este o parte integrantă a vieții noastre moderne, dar, din păcate, nu toți participanții respectă regulile/ Foto: cititor monitorulcj.ro

 

 


Traficul rutier, o parte inevitabilă a vieții noastre de zi cu zi, poate adesea să devină un mediu tensionat și plin de provocări. Unul dintre aceste obstacole este reprezentat de șoferii care șicanează în trafic. Acești conducători auto agresivi creează situații periculoase pe șosele și pun în pericol viețile celorlalți participanți la trafic.

 


Un cititor monitorulcj.ro a transmis redacției două filmulețe în care a fost la un pas de a produce un accident rutier din cauza a doi șoferi care au devenit agresivi.

CITEȘTE ȘI:
Șoferii care se comportă agresiv în trafic vor fi pedepsiți. Noi sancțiuni rutiere, creșteri de amenzi

În prima filmare șoferul se afla în Florești în zona Panemar, iar înainte ca acesta să vireze la stânga pe altă stradă, un șofer din spate a venit și i-a tăiat calea.


„Filmarea este în Florești aproape de Panemar la bifurcația drumului de pe strada Eroilor cu strada Stejarului.
În România foarte mulți romani conduc foarte rău în trafic și nu vezi poliție decât foarte rar și atunci nu sunt prinși. Acest bogat nu avea răbdare să stea în spatele meu câteva secunde să virez la stânga el repede trebuia să se bage să se dea în spectacol. În această zonă mulți sunt pericol public”, a transmis cititorul. 

În cea de a doua filmare, bărbatul era pe drumul spre Vlaha când unul dintre șoferi l-a depășit și a frânat brusc în fața lui.


„Plecam spre Vlaha și mergeam cu 90 km pe oră, un alt bogat m-a depășit în loc să stea în spatele meu. M-a depășit și apoi a frânat brusc în fața mea, era să intru in el. Era pe la sfârșitul lui august 2023. Doresc să vă reamintesc că pe porțiunile de drum Luna de Sus, Vlaha, Săvădisla se circulă cu viteză foarte mare în localitate și cu 100 de km pe oră foarte mulți circulă așa și cu 130 între sate unde îi câmp liber, din cauza lipsei echipajelor de poliție și a radarelor. Acum îi în lucru acele porțiuni dar după ce termină de asfaltat se va circula cu viteză foarte mare din nou. Sunt foarte multe șicanări în trafic din cauza vitezei pe care o consideră unii mică. Daca mergi regulamentar ești claxonat și înjurat în trafic”, a adăugat șoferul.

Șoferii care se comportă agresiv în trafic vor fi pedepsiți

La începutul anului 2022, Guvernul a aprobat noi sancțiuni rutiere și amenzi mai mari pentru șoferii agresivi în trafic.


Ce înseamnă comportament agresiv în trafic

Se interzice șoferilor să adopte un comportament agresiv când conduc pe drumurile publice.

„Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către șofer, a uneia dintre următoarele manevre:

a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.”, potrivit noii Ordonanțe.

Cât costă amenda

Manevrele prezentate anterior, care sunt acum interzise, vor fi sancționate cu o amendă contravențională de 580 de lei - 725 de lei și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.

În același timp, șoferii care vor circula cu mașina pe banda de urgență, fără un motiv justificat, pe autostradă, vor fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 1.305 de lei și 2.900 de lei. Aceasta este o abatere prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni. Totodată, în acest caz șoferului îi va fi suspendat permisul timp de 90 de zile.

În Codul Rutier se introduce de astăzi o nouă contravenție: nerespectarea obligației de a menține curate parbrizul, geamurile laterale și luneta. Această abatere se sancționează cu o amendă de 870 și 1.160 lei și este valabilă atât pentru mașinile mici, cât și pentru tractoru agricol sau forestier.

Șoferii care nu respectă regulile la trecerea peste calea ferată vor avea dreptul de a conduce suspendat timp de 120 de zile, nu 90 de zile cum a fost până acum. Iar nerespectarea regulilor privind efectuarea unei depășiri va fi sancționată mai aspru, cu o amendă care va costa între 870 de lei și 1.160 de lei.

Prin Ordonanța publicată vineri în Monitorul Oficial, se stabilește viteza maximă admisă în afara localităților pentru vehicule din categoria A2. Pe autostrăzi - 110 km/h, pe drumuri expres și naționale europene - 90 km/h, iar pe alte categorii de drumuri - 80 km/h.

Vezi Ordonanța care introduce sancțiuni noi pentru comportamentul agresiv în trafic și schimbă Codul Rutier AICI.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Șofer agresat cu TOPORUL din cauza unei neînțelegeri în trafic, în Jucu! S-a deschis dosar penal. VIDEO

VIDEO. Șofer AGRESIV pe Calea Turzii. A sărit la bătaie după ce i-a tăiat calea altui conducător

Ultimele Stiri
abonare newsletter