Actualitate

Cum va fi vremea până pe 8 octombrie? Vor fi așteptate ploi și temperaturi scăzute de la începutul lunii

Vremea va rămâne mai caldă până la finalul lunii septembrie, faţă de perioada din calendar, însă din 1 octombrie în majoritatea regiunilor, valorile termice vor scădea.

Vremea va rămâne mai caldă până la finalul lunii septembrie, faţă de perioada din calendar, însă din 1 octombrie în majoritatea regiunilor, valorile termice vor scădea/ Foto: pixabay.com Vremea va rămâne mai caldă până la finalul lunii septembrie, faţă de perioada din calendar, însă din 1 octombrie în majoritatea regiunilor, valorile termice vor scădea/ Foto: pixabay.com

 

 


Vremea va rămâne mai caldă până la finalul lunii septembrie, faţă de perioada din calendar, însă din 1 octombrie în majoritatea regiunilor, valorile termice vor scădea la cele apropiate de normal, iar probabilitatea de apariţie a ploilor slabe cantitativ va fi mai ridicată, arată caracteristicile meteorologice valabile pentru următoarele două săptămâni (25 septembrie - 8 octombrie), publicate luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

 


Vremea în următoarele două săptămâni în Transilvania

În Transilvania, până în data de 1 octombrie, vremea se va menţine mult mai caldă decât normal în această perioadă a anului, cu precădere în primele zile, când abaterile faţă de mediile multianuale vor fi semnificative (de până la 6 - 8 grade). Mediat regional, temperaturile maxime vor fi de 23 - 27 de grade, iar cele minime de 8 - 13 grade, cu valori mai mici, apropiate de normele perioadei, în unele nopţi în depresiunile din estul regiunii. 

CITEȘTE ȘI:
Când scăpăm de ploi și furtuni în Cluj-Napoca? Prognoza meteo pe toată săptămână

Ulterior, este estimată o răcorire a vremii, astfel că pot fi perioade cu temperaturi în jurul celor climatologic specifice (18 - 21 de grade, ziua, şi 5 - 9 grade, noaptea, mediat regional), însă cu probabilitate mare valorile termice vor fi în general uşor peste norme. În prima săptămână deficitul pluviometric va fi semnificativ şi nu vor fi condiţii de ploaie. După data de 1 octombrie, estimările indică posibilitatea ca în unele zile să plouă local.


Vremea în următoarele două săptămâni la munte

La munte, în cea mai mare parte a intervalului, dar cu precădere în prima săptămână, valorile termice, mai ales cele diurne, se vor menţine mult mai ridicate decât cele climatologic specifice, îndeosebi la altitudini de sub 1.400 de metri, iar pe crestele cele mai înalte, dar şi în depresiuni temperaturile nocturne vor fi mai apropiate de normele datei. Astfel, în medie, valorile maxime vor fi de 12 - 20 de grade, iar minimele de la 5 până la 10 grade. O vreme mai răcoroasă, cu valori spre cele obişnuite în această perioadă din an, este estimată pentru primele zile de octombrie. În prima săptămână ploile aproape vor lipsi, dar după 1 octombrie estimările prognostice indică pentru unele zile o probabilitate mai ridicată pentru ploi locale.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Demisoluri inundate pe mai multe străzi din Cluj-Napoca, după ploaia torențială

Incendiu la o țeavă de gaz de pe Bulevardul Muncii. Au intervenit pompierii - VIDEO

abonare newsletter