Timp Liber

Mergi la Mănăstirea Nicula? PROGRAM de Hramul Adormirii Maicii Domnului

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului din 15 august este importantă peste tot în lumea creștină.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului din 15 august este importantă peste tot în lumea creștină/ Foto: Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului din 15 august este importantă peste tot în lumea creștină/ Foto: Biroul de presă al Arhiepiscopiei

 

 


Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului din 15 august este importantă peste tot în lumea creștină, dar pentru noi transilvănenii are o profunzime aparte, mai ales datorită icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula.

 


Marele praznic al Adormirii Maicii Domnului va fi precedat de tradiționalul pelerinaj „La Nicula colo-n deal”, amintindu-ne de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod și aflată în biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni. 

CITEȘTE ȘI:
Lucrări de întreținere pe drumul județean spre Nicula, înaintea hramului Mănăstirii
Zeci de mii de pelerini asistă la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Nicula. VIDEO LIVE

Procesiunea începe luni, 14 august

Procesiunea va începe luni, 14 august 2023, de la ora 12:00, de la Biserica Sfântul Nicolae din parcul central al orașului Gherla și va continua pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula. Procesiunea va fi condusă de către IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, însoțit de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, din care va face parte și Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale. 


De la ora 18:00, pe altarul de vară al Mănăstirii va fi săvârșită slujba Vecerniei Mari și a Litiei, iar de la ora 22:00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică și va fi săvârșită Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului. Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 00:00. 

În ziua praznicului, marți, 15 august 2023, de la ora 9:00, tot pe altarul de vară, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie și va rosti pelerinilor un cuvânt de învățătură. Pe toată perioada prezenței lor la Mănăstirea Nicula, credincioșii sunt sfătuiți să fie responsabili unii față de alții și mai ales față de ce lasă în urma lor, știind că pășesc într-o grădină a Maicii Domnului.


Veste bună pentru credincioși! Drumul către Mănăstirea Nicula fost reparat

Consiliul Județean Cluj a finalizat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe drumul județean DJ 109T (DJ 109C) Nicula – Mănăstirea Nicula în vederea asigurării unor condiții de circulație normale, în deplină siguranță.

Astfel, lucrările de întreținere au vizat un sector de drum în lungime de peste 2,5 kilometri, mai exact între pozițiile kilometrice 0+000 și km 2+554.


 „Am dorit îmbunătățirea urgentă a condițiilor de circulație pe acest sector de drum, știut fiind faptul că săptămâna viitoare, în data de 15 august, mănăstirea își serbează hramul, Adormirea Maicii Domnului, la care vor participa mii de pelerini”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Operațiunile au constat în frezarea zonelor deteriorate de carosabil, plombarea gropilor cu îmbrăcăminți asfaltice, tratarea burdușirilor și tasărilor, realizarea de rigole carosabile, completarea de acostamente, asigurarea scurgerii apelor din zona drumului prin curățarea și desfundarea șanțurilor și rigolelor, asigurarea esteticii rutiere prin tăierea lăstărișului și a vegetației din zona drumului și asfaltarea zonelor deteriorate pe mari suprafețe.

De asemenea, au fost realizate marcaje rutiere, respectiv axiale, de separare a sensurilor de circulație, și marginale, de delimitare a părții carosabile și a spațiilor de parcare, dar și treceri de pietoni pe raza localității Nicula. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

INTERVIU. Ce semnifică Adormirea Maicii Domnului? Cum se sărbătorește ziua de 15 august?

Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători creştine

Ultimele Stiri
abonare newsletter