Actualitate

Cum va fi vremea în iunie? Zilele însorite şi călduroase alternează cu cele ploioase şi reci

Prima lună de vară aduce vreme schimbătoare în România. Zilele frumoase și cu soare vor altera cu cele ploioase și reci.

Cum va fi vremea în iunie? FOTO: Pixabay Cum va fi vremea în iunie? FOTO: Pixabay

 

 


Luna iunie este caracterizată, în general, printr-o alternanţă a zilelor însorite şi călduroase cu cele ploioase şi reci, însă valorile termice vor urca deseori la peste 30 de grade Celsius, arată caracterizarea climatică a lunii iunie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

 


În perioadele ploioase, aversele pot aduce cantităţi de precipitaţii ce depăşesc mediile lunare într-un interval scurt de timp, de numai câteva ore.

Prognoza meteo pe luna iunie

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publcat recent prognoza meteo pentru luna iunie, la nivel național. Se anunță ploi abundente în cea mai mare parte a țării, mai ales în prima parte a lunii.


În săptămâna 05.06.2023 – 12.06.2023, valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-estice și sud-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice, dar mai ales în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, dar și deficitare în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Săptămâna 12.06.2023 – 19.06.2023 aduce temperaturi medii cu valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.


De asemenea, în săptămâna 19.06.2023 – 26.06.2023, temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile nord-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

În cele din urmă, în săptămâna 26.06.2023 – 03.07.2023, Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.


Recordurile lunii iunie

Temperatura maximă absolută a lunii iunie în România este 42 de grade Celsius, iar cea minimă de minus 12 grade. În Capitală, recordul de temperatură din iunie este de 40,3 grade, în timp ce minima absolută de 4,2 grade Celsius.

„Acest aspect instabil al vremii, specific lunii iunie, se datorează activităţii deosebit de intense a dorsalei Anticiclonului Azoric, prin advecţiile de aer umed oceanic pe care le determină. La contactul dintre această masă de aer umed şi aerul tropical ce acoperă şi zona ţării noastre se produc, uneori, precipitaţii deosebit de abundente", susţin meteorologii.

Valori medii între 18 şi 20 de grade Celsius sunt specifice Câmpiei de Vest, Culoarului Mureşului, Podişului Moldovei şi zonelor deluroase din Oltenia, Dobrogea şi Muntenia. În restul teritoriului, cu excepţia zonelor montane, temperaturile medii lunare se menţin între 16 şi 18 grade Celsius.

Potrivit ANM, temperatura maximă absolută a lunii iunie în România este de 42 de grade Celsius şi a fost înregistrată la Oraviţa, în data de 29 iunie 1938. Ani în care s-au înregistrat temperaturi maxime absolute mari în luna iunie, majoritatea peste 33 de grade Celsius, au fost: 2019, 2002, 2000, 1987, etc. În topul anilor cu cele mai calde luni iunie se află: 2022, 2019, 2012, 2007, 2003 şi 1964.

În ceea ce priveşte temperatura minimă absolută a lunii iunie în România, aceasta a fost de -12 grade Celsius, înregistrată la staţia meteorologică Vf. Omu, în zilele de 5 şi 6 iunie 1939. În topul anilor cu cele mai reci luni iunie se află:1989, 1985, 1984, 1976, 1974 şi 1966.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum va fi vremea de Rusalii? Urmează câteva zile cu cer senin, apoi revin ploile

Ultimele Stiri
abonare newsletter