Sănătate

Alcoolici de mici! Copiii beau alcool de la 9 ani!

Copiii din România au primul contact cu alcoolul încă de la vârsta de 9 ani, anunță ultimul raport întocmit de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Unul din cinci băieți s-a îmbătat pentru prima oară înaintea împlinirii vârstei de 13 ani.

Studiul INSP arată că 84% dintre băieții, respectiv 12% dintre fetele care au împlinit 16 ani au consumat deja cel puțin o dată băuturi alcoolice. Preferințele diferă în funcție de gustul băuturilor, băieții având o afinitate pentru bere, în timp ce fetele preferă băuturile spirtoase.

Consumul timpuriu de alcool conduce la tulburări cognitive, izolare socială, comportament violent sau sex neprotejat, avertizează specialiștii, consumul excesiv de alcool devenind o formă de socializare pentru tinerii care doresc să se integreze în anumite cercuri. Statisticile Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) arată că circa 7.5% dintre adolescenții români care au peste 15 ani practică "băutul sportiv". Una dintre principalele cauze care duc la aceste cifre îngrijorătoare este chiar neglijența părinților, mulți copiii ajungând să consume la rândul lor alcool dacă părinții sau bunicii sunt alcoolici.


"Alcoolul omoară neuronii în mod direct. Nu există conceptul de consum de alcool sănătos în perioada de dezoltare a creierului. La adolescenţi, apar tulburări de învăţare, tulburări de comportament, scăderea potenţialului. De asemenea, există riscul de a dezvolta probleme de dependenţă în viitor pentru adolescentul care bea de timpuriu, dar nu depedenţa e cea mai gravă, ci efectele asupra sănătăţii. Alcoolul este o substanţă extrem de toxică pentru toate organele", precizează medicul psihiatru Gabriella Bondoc, conform Adevărul.

Etichete: copii alcool
abonare newsletter