Actualitate

Voluntarii clujeni care au intervenit împreună cu doi câini de salvare în urma cutremurelor devastatoare din Turcia, premiați cu distincția „Onoare pentru Cluj”

Doi voluntari clujeni care au participat împreună cu câinii de salvare la operațiunile de ajutorare a victimelor seismelor din Turcia au fost premiați cu distincția „Onoare pentru Cluj - 2023”.

Salvatorii clujeni, care au participat la misiunea de salvare a victimelor cutremurelor din Turcia, premiați cu distincția „Onoare pentru Cluj”/ Foto: ISU Cluj Facebook.com Salvatorii clujeni, care au participat la misiunea de salvare a victimelor cutremurelor din Turcia, premiați cu distincția „Onoare pentru Cluj”/ Foto: ISU Cluj Facebook.com

 

 


În februarie 2023, voluntarii clujeni, cu câini pregătiți pentru căutări, au răspuns apelului pentru sprijin necesar Turciei după seismele care au provocat mii de morți și răniți.

 


Miercuri, aceștia au primit distincția „Onoare Pentru Cluj” în cadrul unei ședințe solemne a Prefecturii. 

Astfel, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, ce a avut loc la sediul Instituția Prefectului - Județul Cluj, a fost acordată distincția „Onoare pentru Cluj - 2023” celor doi conducători ai echipelor chino-tehnice clujene ce au participat la misiunile de căutare și salvare desfășurate după cutremurele devastatoare din Turcia.


CITEȘTE ȘI:

Voluntari clujeni, în misiunea de salvare din Turcia. O nouă echipă de intervenții pleacă în țara devastată de cutremur

Oana Ciora și Rareș Urs din Asociația Caini de Salvare Transilvania (C.S.T.) au pus pe primul loc salvarea victimelor și au plecat în mijlocul catastrofei în care peste 50.000 de persoane și-au pierdut viața.

Acțiunile lor sunt cu atât mai de apreciat deoarece ei au plecat în calitate de voluntari în misiune, alături de echipele atestate INSARAG ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.


„Curajul și devotamentul de care au dat dovadă sunt greu de egalat, având în vedere că au lăsat acasă familiile și au plecat în mijlocul crizei din Turcia, alături de câinii lor, Dino și Max. Au făcut tot ce le-a stat în putință pentru ca acolo să aducă speranță și alinare în momente de mare nevoie”, arată reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj prin intermediul unui mesaj.

Asociația Câini de Salvare Transilvania este partener al ISU Cluj, iar cei 12 membri, conduși de Oana Ciora, depun eforturi mari ca, în timpul liber, să-și formeze câinii pentru a salva vieți. Organizația a luat naștere în 2011 și a format peste 20 de câini pentru căutare-salvare în medii diverse, atât în intervențiile post cutremur, cât și în cazul rătăcirilor.


De peste 16 ani, plutonierul adjutant șef Rareș Urs este subofițer operativ la Detașamentul 2 de Pompieri din Cluj-Napoca și a plecat în Turcia din timpul său liber.

CITEȘTE ȘI:

Un pompier clujean merge în Turcia, în ajutorul victimelor cutremurului. E însoțit de câinele său, Max

Cei doi salvatori ai Clujului, plutonierul adjutant șef Cornel-Rareș Urs și Oana Ciora, președintele Asociației Câini de Salvare Transilvania, au intervenit în mod voluntar, împreună cu doi câini de salvare (Max și Dino) în Turcia, urmare a cutremurelor care au avut loc la începutul acestui an, pentru salvarea de vieți omenești.

În semn de înaltă apreciere, Prefectul Județului Cluj, Irina Munteanu, a acordat distincția ,,Onoare pentru Cluj - 2023” celor doi salvatori pentru devotamentul și curajul dovedit pe timpul misiunii din Turcia. 

Oana Ciora și Rareș Urs, premiați cu distincția „Onoare pentru Cluj -2023” în urma misiunii de salvare a victimelor cutremurelor din Turcia/Foto ISU Cluj Facebook.com

,,Vreau să vă mulțumesc atât în numele meu, al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, cât și a întregii comunități clujene, pentru curajul de neegalat de care ați dat dovadă în situația de criză cauzată de cutremurul care a afectat Turcia. Fără munca dumneavoastră plina de  curaj și devotament, alături de alți salvatori, multe vieți ar fi fost pierdute. Ați adus speranță și alinare în momente de mare nevoie și ați arătat că sunteți niște profesioniști dedicați care își pun în pericol propriile vieți pentru a salva pe alții.

În semn de recunoștință, dați-mi voie să vă înmânez distincția „Onoare pentru Cluj - 2023” și să vă spun că într-adevăr, cu dumneavoastră Clujul este mai bogat!”, a declarat Irina Munteanu, Prefectul Județului Cluj. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV. Salvatori din Cluj, misiune în Turcia: „Ce a fost acolo nu am văzut nicăieri. Oamenii stăteau disperați, zi și noapte, lângă dărâmături” VIDEO/FOTO

Cutremurele din februarie au dus la moartea a peste 50.000 de persoane în Turcia şi Siria

Voluntari clujeni, în misiunea de salvare din Turcia. O nouă echipă de intervenții pleacă în țara devastată de cutremur

abonare newsletter