Actualitate

Hotelul Melody, clădirea simbol din centrul Clujului, în proces de reabilitare și renovare. Investiția este de peste 1 milion de euro

Fostul Hotel Melody, clădirea monument istoric din centrul Clujului, a intrat într-un amplu proces de reabilitare a spațiilor interioare, dar și de renovare a structurii și fațadei exterioare.

Fostul Hotel Melody a intrat în proces de reabilitare și renovare/Foto: Decorint Facebook.com Fostul Hotel Melody a intrat în proces de reabilitare și renovare/Foto: Decorint Facebook.com

 

 


Fundaţia Sapientia din Cluj-Napoca a început reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody din piaţa centrală a oraşului. 

 


În august 2020, monitorulcj.ro semnala că una dintre cele mai reprezentative clădiri ale orașului, fostul Hotelul Melody, a fost achiziționată de Fundația Sapientia în urma unei tranzacții de 5,6 milioane de euro şi a devenit spaţiul cursurilor de coregrafie, dansuri populare de la Universitatea Sapientia, precum şi sediul de la Cluj-Napoca al Fundaţiei Casa Tradiţiilor din Transilvania.

Investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta

La clădirea fostului hotel de trei stele sunt efectuate atât lucrări de reabilitare interioară, cât şi de renovare exterioară, faţada şi întreaga structură a acoperişului urmând să fie reînnoite. Renovări se vor face şi la subsol, precum şi la curtea interioară aflată la primul etaj al clădirii monument istoric, încăperile de la acest etaj urmând să fie modificate.


Edificiul va găzdui şi spaţii pentru evenimente, potrivit decanului Facultăţii de la Cluj-Napoca a Universităţii Sapientia din Transilvania, Dezső Szenkovics, citat de agenţia maghiară de presă MTI.

„Finanţarea lucrărilor este asigurată de Guvernul Ungariei, prin Fondul Bethlen”, a specificat Dezső Szenkovics. 


Valoarea totală a investiţiei (fără TVA) este de aprox. 6 milioane de lei. 

Lucrările vor fi realizate de firma care a câştigat licitaţia anunţată de Fundaţia Sapientia, Decorint SRL din Cluj-Napoca. Potrivit estimărilor, compania va finaliza lucrările în luna decembrie.


Recent, aceeași firmă a finalizat lucrările de reabilitare și renovare a Turnului Pompierilor care a fost deschis publicului. 

CITEȘTE ȘI:

Turnul Pompierilor a fost deschis publicului. Boc: „Un loc de unde poți savura orașul” - FOTO/ VIDEO

Potrivit reprezentanților Universității Sapientia, până la sfârşitul anului universitar lucrările nu vor afecta activităţile didactice.

„Pe durata verii însă, întregul imobil va fi predat firmei de construcţii şi nu vor putea fi desfăşurate activităţi în clădire”, a explicat Dezső Szenkovics

Acesta a mai adăugat că speră ca la toamnă, odată cu începerea noului an universitar, edificiul să poată fi luat în folosinţă din nou.

Fostul Hotel Melody, deschis pentru evenimente

Odată cu renovarea completă, destinaţia clădirii se va schimba parţial, a explicat Dezső Szenkovics. 

De exemplu, în incinta pivniţei vor putea fi organizate evenimente de dans, mici concerte de muzică populară, expoziţii şi alte evenimente. La parterul clădirii, în locul fostei bucătării se vor desfăşura activităţile educaţionale ale Casei Tradiţiilor din Transilvania, în timp ce fostul restaurant de la parter va fi transformat într-un spaţiu comunitar, unde vor fi ţinute conferinţe, expoziţii şi concerte.

La primul etaj vor exista birouri, spaţii de predare pentru secţia de Artele Spectacolului a Universităţii Sapientia, precum şi un studio de dans, iar la etajul doi vor funcţiona în continuare camere de oaspeţi destinate invitaţilor celor două instituţii.

În 2020, Fundaţia Sapientia a cumpărat clădirea monument istoric a fostului Hotel Melody, aflat în piaţa centrală a oraşului, pe colţ, după ce instituţiile statului român – care aveau drept de preemţiune – nu au dorit să achiziţioneze edificiul.

Clădirea cu două etaje a fost construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în colţul de nord-est al pieţei centrale din oraş, lângă Palatul Bánffy. Iniţial, aceasta găzduit o instituţie financiară şi magazine, iar în 1872 a fost transformată în hotel şi a găzduit şi personalităţi ca Jókai Mór, Johannes Brahms sau Liszt Ferenc.

Aspectul actual al clădirii datează de la renovarea sa din 1891, an în care a fost ridicat şi turnul de pe colţul său.

Budapesta finanțează de la bugetul de stat, prin Fondul Bethlen Gábor, restaurarea bisericilor și a monumentelor istorice din Transilvania. În vara anului trecut, Biserica Sf Mihail din Piața Unirii a fost redeschisă în urma unui proces de restaurare care au durat mai bine de trei ani. Lucrările au fost susținute prin intermediul sprijinului acordat de Budapesta. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Hotelul Melody a fost cumpărat de Fundația Sapientia. Suma plătită pentru clădirea monument istoric

Ultimele Stiri
abonare newsletter