Actualitate

Vine primăvara, liber la „ciopârțit” copaci! Specialist în arboricultură: „Oamenii cu drujba n-au nicio calificare”

An de an, în perioada primăverii apar pe rețelele de socializare reclamații privind „toaletările” excesive ale copacilor. Managementul arborilor și al spațiilor verzi urbane din România este un domeniu care lasă de dorit.

Lucrările de toaletare au de multe ori efecte negative atât asupra copacului, cât și asupra aspectului spațiilor verzi. FOTO: stânga - Facebook/ Tibor Hartel; dreapta: Facebook/ Adrian Dohotaru Lucrările de toaletare au de multe ori efecte negative atât asupra copacului, cât și asupra aspectului spațiilor verzi. FOTO: stânga - Facebook/ Tibor Hartel; dreapta: Facebook/ Adrian Dohotaru

 

 


Lucrările de toaletare a copacilor ar trebui să fie făcute de specialiști, după o evaluare amănunțită a fiecărui copac în parte și ținând cont de caracteristicile acestora.

 


Ștefan Nica este specialist atestat în arboricultură și în 2009 a fondat Asociația Română de Arboricultură, împreună cu arboristul canadian Frank Banwell, în încercarea de a aduce România la standardele europene în ceea ce privește îngrijirea copacilor: „Am lucrat în domeniul îngrijirii arborilor, timp de șapte ani, în Anglia, sperând că modelul poate fi aplicat și la noi, dar la întoarcere m-am lovit de percepția total greșită din România legată de arbori. Totul se făcea după ureche, oricine tăia cum voia, nu existau regle­mentări, atestate, ca­lificări. Din păcate, lu­crurile nu s-au schimbat prea mult de atunci. Firmele mari, de peisagis­tică, care preiau contracte, sub­contractează fir­me mai mici, care nu au nici personal cali­fi­cat, nici uneltele necesare”, a declarat specialistul pentru Formula AS.

De ce ar trebui să țină cont toaletările?

Pentru a avea maximul de beneficii atât pentru copaci, cât și un aspect estetic, copacii trebuie evaluați și tratați, iar intervențiile țin cont de caracteristicile fiecărui arbore în parte și nu se fac „la pachet”.


„Arborii sunt evaluați și tratați, fiecare în parte, în funcție de starea fiecăruia, spre deo­se­bire de silvicultură, unde vorbim de pădure, ca organism întreg. O regulă de bază e că nu facem intervenții „la pachet”, aceleași la toți arborii de pe stradă. Altă regulă este aceea că intervenția asupra arborelui trebuie să fie minimă. În Ro­mânia, nu se face o evaluare individuală, când se intervine asupra unui arbore nu se știe ce e de fă­cut, așa că se taie mult mai mult decât e nevoie. Efec­tiv, copacii se mă­celăresc. Asta-i diferența ma­joră între România și Anglia, Germania și multe alte țări: aici se taie fără discernământ și de multe ori se lasă la latitudinea persoanei cu drujba, care n-are nicio calificare.

Avem această problemă în Ro­mânia, a lipsei spe­cialiștilor, atât la nivel decizional, al celor din pri­mării, care hotărăsc planurile, cât și la nivel operativ, unde lucrează oameni care vara taie iarba, gardul viu, și iarna – copacii. În Anglia un om calificat, care se ocupă numai de arbori, de la A la Z. Echivalentul din primăria noastră e ins­pec­torul de la spații verzi, care, în cele mai bune cazuri, este silvicultor sau horticultor, dar el primește prea multe sarcini: amenajări la locurile de joacă pentru copii, îngrijirea gazonului, a florilor etc. Nu ai cum să fii bun în toate domeniile. Nu se orga­nizează cursuri, nici măcar nu există în nomen­clator o me­serie dedicată îngrijirii arborilor. Meseria de arborist nu există oficial în România”, a mai arătat Nica, pentru sursa citată.


Intervențiile ar trebui făcute în diferite perioade ale anului, în funcție de scopul pe care îl au, și ar trebui să fie minime, mai spune specialistul: „Când mergi prin țară și vezi șiruri în­tregi de arbori ciuntiți, nu trebuie să fii mare spe­cialist pentru a-ți da seama că s-a lucrat fără minte. Problemele la arbori apar uneori de dinainte de plantare și nu le poți rezolva, poți doar să încerci să minimalizezi efectele, să le în­cetinești. Dacă a intrat o ciupercă, putregaiul într-un arbore, nimeni nu le mai poate scoate. De aceea, încă de la plantare, tre­buie să fim atenți să fie spațiu suficient, sol bun, să ale­gem specia potrivită, apoi tre­buie să educăm ar­borele, prin tăieri de formare, până ajunge la matu­ritate, iar când ajunge acolo, vom avea un arbore solid, sănătos, și intervențiile vor deveni aproape inutile. La noi, în loc să se facă tăieturi de doi cen­timetri, se fac de 20 de centimetri, iar un arbore la vârstă fragedă nu va putea închide acea rană, așa încât să nu intre ciuperca. Fiecare intervenție se face într-o anumită perioadă a anului, nu poți face totul odată, la grămadă”, a declarat Ștefan Nica.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Arborii din Hașdeu, „mutilați” cu drujba? Toaletarea nemulțumește ecologiștii

Ultimele Stiri
abonare newsletter