Actualitate

Risc însemnat de AVALANȘĂ la Vlădeasa. Salvamont: „Siguranța e pe primul loc”

Un strat consistent de zăpadă s-a depus în zona de munte a județului Cluj, după nisorile din weekend, dar temperaturile în creștere de acum cresc riscul de avalanșă.

Avalanșă surprinsă pe Vârful Vlădeasa/ Foto: Salvamont Vladeasa Cluj - Facebook Avalanșă surprinsă pe Vârful Vlădeasa/ Foto: Salvamont Vladeasa Cluj - Facebook

 

 


Salvamont Vlădeasa au atras atenția că într-o zonă aflată în apropierea Vârfului Vlădeasa există riscul de a se produce avalanșă.

 


„În arealul nostru de activitate, în apropierea Vf Vlădeasa, există o singură zonă în care, în sezonul de iarnă, poate apărea riscul de a se produce avalanșă. În stânga traseului punct roșu, Vf Vlădeasa-Pietrele Albe, după coborârea de pe Sudic, dar înafară traseului marcat, foarte ușor de evitat întreaga zonă cu risc dacă se respectă traseul marcat.

Vlădeasa este căutată de mulți practicanți ai schiului de tură, lucru care ne bucură, dar simțim nevoia să facem o recomandare de a evita întreaga zonă marcată cu roșu. Zona marcată cu albastru este zona în care azi au fost surprinse imaginile atașate”, precizează salvamontiștii.


Risc însemnat de avalanșă în Vlădeasa

Potrivit buletinului nivometeorologic, există un pericol de declanșare a avalanșelor în mai multe zone din țară, inclusiv la Vlădeasa.

În zona Vlădeasa deși a scăzut față de ziua precedentă, stratul de zăpadă de la suprafață rămâne însemnat, depășind local 30-40 cm. Acest strat are o coeziune slabă între cristale și cu stratul mai vechi, peste care poate aluneca cu ușurință pe pantele mai înclinate. 


La altitudini joase, zăpadă este mai umezită și grea. Pe fondul temperaturilor diurne ușor pozitive, stratul se va umezi suplimentar. Pe pantele suficient de înclinate și pe văile adăpostite, unde sunt acumulări mai consistente de zăpadă, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii prin alunecarea stratului superior peste stratul vechi și relativ compact, sau prin ruperea și alunecarea unor plăci de vânt formate în apropierea crestelor, riscul fiind amplificat la supraîncărcări. Avalanșe de topire de dimensiuni mici și chiar medii pot apărea în mod spontan la altitudini mai joase.

Buletinului nivometeorologic/ Foto: ANM

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Avalanșă în Munții Rodnei. O persoană ar fi decedat, alte două sunt date dispărute

O AVALANȘĂ puternică a lovit o cabană de pe Transfăgărăşan. Riscul rămâne crescut

Ultimele Stiri
abonare newsletter