Actualitate

CCR a decis că Legea securității cibernetice este constituțională. USR și Forța Dreptei acuzau că „încalcă grav dreptul la viaţă privată”

Curtea Constituțională a României - CCR a decis că legea securității cibernetice este constituțională și a respins sesizarea făcută de USR și Forța Dreptei.

Securitate cibernetică / Foto: depositphotos.com Securitate cibernetică / Foto: depositphotos.com

 

Curtea Constituţională a României a respins, marţi, sesizarea depusă de USR şi Forţa Dreptei privind legea securităţii cibernetice, au precizat, pentru agerpres.ro, surse din CCR.


 

Deputaţii celor două formaţiuni politice au sesizat CCR în legătură cu legea securităţii cibernetice pe motiv că încalcă „grav” dreptul la viaţă privată al românilor.


„Am atras atenţia încă de la începutul verii, când au fost prezentate proiectele legilor securităţii naţionale, că actuala coaliţie, în frunte cu preşedintele Iohannis, ameninţă libertăţile civile fundamentale ale românilor. Legea securităţii cibernetice, adoptată într-un dispreţ total faţă de principiile şi instituţiile democratice, confirmă ceea ce spuneam şi reprezintă un nou derapaj politic. Nu poţi să obligi sute de mii de furnizori de servicii tehnice de securitate cibernetică să îşi toarne clienţii şi să ofere pe tavă, fără mandat de la judecător, date şi informaţii private ale acestora. Dreptul la viaţă privată şi libertate de exprimare sunt apărate de Constituţie şi nu putem asista pasivi la această nouă încercare a serviciilor de a intra cu bocancii în vieţile românilor”, afirma preşedintele USR, Cătălin Drulă.

Conform USR, legea a fost adoptată de PSD - PNL - UDMR pe „repede-înainte” şi încalcă prevederile constituţionale privind dreptul la viaţă privată şi libertatea de exprimare.


USR mai acuza faptul că legea încalcă prevederile Constituţiei referitoare la principiul securităţii juridice, previzibilităţii şi clarităţii normelor, în condiţiile în care subiecţii actului normativ şi obligaţiile impuse lor sunt „vagi” şi „neclare”.

Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) atenționa în decembrie 2022 că legea privind securitatea cibernetică lărgește atribuțiile SRI, inclusiv pentru „campanii de propagandă sau dezinformare”, potrivit economedia.ro. Totodată, asociația susținea textul proiectului de lege „are cele trei igrediente ale unei legi cu potențial de a fi folosită nu doar pentru a proteja, dar și pentru a abuza și intimida”.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

 


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Asociația lui George Simion a primit donații de la unități militare ale SPP și SRI! Ce nume din politică i-au mai dat bani

SRI declasifică dosarul intern privind implicarea Securității în Revoluție: „Statul trebuie să condamne cu adevărat comunismul”

Ultimele Stiri
abonare newsletter