Actualitate

Lacul Gilău din Cluj, plin de lemne și gunoaie aduse de torenți. Mai multe râuri din județ, sub cod galben de inundații. FOTO

Lacul de acumulare Gilău, din județul Cluj, a ajuns să arate ca scena unui film de groază. Din cauza ploilor din ultimele zile și a topirii zăpezii, mai multe gunoaie și lemne au fost aduse de viituri în lac.

Lacul de acumulare Gilău, plin de gunoaie/ Foto: Apele Române Someș-Tisa - Facebook Lacul de acumulare Gilău, plin de gunoaie/ Foto: Apele Române Someș-Tisa - Facebook

 

 


Cantitățile mari de precipitații căzute și topirea stratului de zăpadă din bazinul hidrografic Someșul Rece au dus la creșterea debitelor și nivelurilor râului Someșul Rece și ale afluenților. 

 


Reprezentanții Apelor Române Someș-Tisa au transmis că în ultimele 24 de ore, creșterea de nivel a Someșului Rece a fost de 58 de centimetri. Măsurătorile la miră sunt realizate în secțiunea stației hidrometrice Someșu Rece Sat. De asemenea, s-au activat torenții din acest areal.

CITEȘTE ȘI:
Din seria: ce se mai găsește în Someș? Gunoaie „istorice”, scoase din râu. FOTO
„Inventarul” lucrurilor din Cluj care au rămas la fel după 15 ani. Gunoiul de pe Someș, la fel și în 2022

Prin urmare, depozitele ilegale de deșeuri și materialul lemnos au fost antrenate în albia Someșului Rece și au ajuns în lacul de acumulare Gilău.


Lacul de acumulare Gilău, plin de gunoaie/ Foto: Apele Române Someș-Tisa - Facebook
Lacul de acumulare Gilău, plin de gunoaie/ Foto: Apele Române Someș-Tisa - Facebook

„Pe lângă aspectul inestetic creat, aceste deșeuri generează probleme tehnice în exploatarea construcțiilor hidrotehnice. În același timp, având în vedere faptul că acumularea Gilău reprezintă sursă secundară de alimentare cu apă a populației, procesul de tratare a apei brute în vederea potabilizării este afectat.

Acest eveniment indică probleme privind gestionarea deșeurilor în localitățile riverane situate în amonte.


Potrivit actelor normative aflate în vigoare, igienizarea și ulterior menținerea stării de curățenie a malurilor și a cursurilor de apă are un caracter permanent și constituie una dintre obligațiile care revin autorităților publice locale pentru buna gospodărire a localităților”, au transmis reprezentanții Apelor Române Someș-Tisa.

Mai multe râuri din Cluj, sub cod galben de inundații

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, avertizări Cod portocaliu de viituri, valabile până la miezul nopţii pe Crişul Alb, respectiv până sâmbătă la prânz pe râuri din şapte judeţe, inclusiv Cluj.


Atenționarea cod galben a intrat în vigoare vineri, 20 ianuarie la ora 12:00 și este valabilă până sâmbătă, 21 ianuarie, la ora 14:00.

Potrivit hidrologilor, se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE.

Râurile din bazinele hidrografice din Cluj vizate de CODUL GALBEN de inundații:

  • Someşul Mic – bazin amonte S.H. Apahida (judeţele: Bihor şi Cluj)
  • Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor)
  • Arieş, Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Arieş – amonte confluenţă cu râul Târnava (judeţele: Cluj şi Alba)

CITEȘTE ȘI:

Pagube la drumuri și poduri în Baciu și patru comune din Cluj, din cauza ploilor și inundațiilor! Se iau măsuri în regim de urgență

„Rupere de nori” în Apuseni. Inundații într-o zonă de campat din Poiana Glăvoi - VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter