Actualitate

Se apropie o nouă minivacanță. Ce opțiuni au angajații care nu își pot lua liber pe 24 ianuarie?

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor este zi de sărbătoare legală pentru angajații din România. Pentru bugetari, ziua liberă va fi conectată de weekend și devine minivacanță.

O nouă minivacanță pentru angajații la stat. Foto: depositphotos.com O nouă minivacanță pentru angajații la stat. Foto: depositphotos.com

 

 


Săptămâna viitoare, de Ziua Unirii Principatelor, salariații de la privat vor avea o zi liberă, iar bugetarii primesc o minivacanță. Codul muncii stabilește că, în ziua de 24 ianuarie, când se sărbătorește unirea principatelor române, salariații din țara noastră beneficiază de o zi liberă. 

 


Potrivit unei decizii a Executivului, angajații de la stat vor beneficia de o zi liberă suplimentară în această perioadă, astfel încât să se facă o punte între weekend și Ziua Unirii Principatelor. Astfel, bugetarii vor avea patru zile libere conectate, de sâmbătă până marți, inclusiv.

De altfel, toți salariații din țara noastră, indiferent dacă activează la stat sau în mediul privat, vor beneficia de timp liber de Ziua Unirii Principatelor Române.


Ce opțiuni au angajații care nu își pot lua liber?

În zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, salariații trebuie să primească timp liber, dar există categorii de angajați care trebuie să meargă la lucru chiar și în aceste zile. Mai exact, este vorba despre angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, precum și despre locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.

În cazul acestora, Codul Muncii stabilește compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă aceștia nu pot primi timp liber, au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.


Neacordarea salariaților de timp liber în zilele nelucrătoare sau nerecompensarea lor pentru munca în respectivele zile poate aduce angajatorilor amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.

Mai multe minivacanțe în 2023

Așa cum s-a stabilit prin HG 1.555/2022, bugetarii au parte, în 2023, de trei zile libere în plus față de cele 15 zile de sărbători legale, una dintre ele fiind acordată în preajma Zilei Unirii Principatelor. Concret, aceștia vor primi liber și în 23 ianuarie (luni), astfel că se vor bucura, de la sfârșitul acestei săptămâni, de o minivacanță de patru zile.


Totuși, ziua de 23 ianuarie va trebui recuperată până pe 28 februarie, prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru.

Anul acesta, dintre cele 15 libere legale, 12 vor pica în timpul săptămânii, în așa fel încât salariații cu program obișnuit de lucru (de luni până vineri) se vor bucura de timp liber în acele zile.

CITEȘTE ȘI:

ZILE LIBERE 2023. Ce sărbători legale pică în timpul săptămânii și când vor fi minivacanțe în 2023?

Ultimele Stiri
abonare newsletter