Actualitate

ANPC a găsit gândaci, produse expirate și mizerie în food-court-ul Iulius Mall! Două restaurante ar putea fi închise pentru 6 luni. VIDEO

Mai multe restaurante din food court-ul Iulius Mall au fost amendate și închise temporar de către protecția consumatorului. Ce nereguli a găsit ANPC?

După controalele din Iulius Mall mai multe restaurante au fost amendate /FOTO: ANPC După controalele din Iulius Mall mai multe restaurante au fost amendate /FOTO: ANPC

 

 


În urma unei campanii a Protecției Consumatorului, restaurantele din food court-ul din Iulius Mall au fost verificate pentru respectarea normelor de igienă și funcționare.

 


 

„În cadrul acțiunii de control desfășurată ieri după-amiaza, 11.01.2023, în zona de food de la Iulius Mall din Cluj Napoca au fost descoperite aceleași abateri pe care comisariii din #ANPC din Cluj le-au constatat și în urma cu doar o lună (gândaci, coșuri de gunoi și tomberoane fără capac langă zona de preparare, vitrine ruginite, produse expirate etc.


Pornind de la operatori economici din rețele internaționale pana la cei naționali, aceștia manifesta o lipsă totală de respect față de consumatori, motiv pentru care s-a dispus oprirea temporară a prestării de servicii, iar în cazul celor cu abateri repetate s-a propus închiderea pe o perioada de 6 luni”, a declarat Sebastian Hotca din partea ANPC Cluj.

 


 

Gandaci, produse expirate și mizerie

În urma acțiunii, cei de la Protecția Consumatorului au identificat mai multe nereguli în interiorul restaurantelor:

  • prezența gândacilor de bucătărie, în 3 dintre locațiile menționate, în zona de preparare
  • produse și preparate cu data limită de consum depășită
  • modificarea stării termice a produselor
  • folosirea unor preparate fără elemente de identificare-caracterizare 
  • folosirea unor vitrine neigienizate, pentru depozitarea produselor și preparatelor, cu praf în exces, rugină și chedere pline de mucegai
  • utilizarea unor vitrine frigorifice destinate băuturilor răcoritoare sau berii, pentru depozitarea preparatelor culinare sau a materiilor prime
  • utilizarea unor mixere cu vopsea decojită și cu pete de rugină și a unor grătare pentru gătire insalubre
  • utilizarea veselei din plastic și a ustensilor de lucru cu mânere de lemn sau plastic
  • depozitarea direct pe paviment a băuturilor răcoritoare sau apei plate și minerale
  • nerespectarea temperaturii de depozitare a preparatelor, pe masa caldă 
  • existența unor pardoseli insalubre 
  • folosirea unor coșuri/tomberoane de reziduuri fără capace, în zona de preparare.

 


Mizeria dintr-un restaurant din Iulius Mall /FOTO: ANPC

 

Ținând cont de neregulile constatate, echipele de control au aplicat 15 amenzi contravenționale care au ajuns la totalul de 370.000 lei. 

Totodată, au fost dispuse măsurile complementare de: 

  • oprire definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de circa 8.500 de lei,
  • oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor în cazul a 7 operatori economici, 
  • propunerea închiderii unității pentru o perioadă de 6 luni în cazul a 2 operatori economici.

 

UPDATE: Punct de vedere al Iulius Mall - neregulile găsite, remediate

„Miercuri seară, 11 ianuarie 2023, s-a desfășurat un control al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj în food court Iulius Mall, în urma căruia au fost identificate o serie de nereguli. Dispozițiile şi recomandările au fost implementate în cel mai scurt timp de către operatori, conform rezultatelor controlului, astfel că la recontrolul din 12 ianuarie autoritățile abilitate au constatat remedierea acestora.

Ne cerem scuze clienților, care se bucură de serviciile Iulius Mall Cluj, știind că prioritatea noastră este să le oferim experiențe la cele mai înalte standarde, cu respect pentru ei, pentru sănătatea și siguranța lor. 

În ultimele luni, Iulius Mall Cluj a efectuat numeroase acțiuni în direcția optimizării activității, în special pe direcția sanitară, atât pentru zonele comune, cât și împreună cu operatorii, program de investiții pe care îl continuăm și în această perioadă. Demersurile sunt în completarea respectării normelor sanitare şi de igienă prevăzute de legislația în vigoare, cărora le acordăm în continuare o atenție maximă, precum operațiuni de dezinsecție, dezinfecție și deratizare cu o frecvență sporită, de patru ori pe lună, în zona de food court, incluzând spațiile operatorilor, sala de mese, grupurile sanitare din proximitate și alte spații comune; operațiuni zilnice de curățenie și degresare, atât pe spațiile comune, cât și de fiecare operator în parte; respectarea etapelor, a frecvenței de realizare a proceselor, a calității și concentrației substanțelor folosite etc. 

Cu toate aceste eforturi constante, sunt factori independenți de activitatea Iulius Mall care pot genera neconformități.

Le mulțumim tuturor clienților pentru fidelitate şi pentru încrederea pe care o acordă proiectului Iulius Mall Cluj!”, a transmis conducerea Iulius Mall.

 

CITEȘTE ȘI:

Restaurante din food court-ul Iulius Mall, amendate și închise de ANPC: „Foarte mulți gândaci, produse expirate” VIDEO

Controale în locațiile vizitate de turiști în vacanța de iarnă, în zona Cluj-Băile Felix. Șef ANPC: „E un avertisment public”

Ultimele Stiri
abonare newsletter