Sănătate

Restaurante din food court-ul Iulius Mall, amendate și închise de ANPC: „Foarte mulți gândaci, produse expirate” VIDEO

Mai multe restaurante din zona de food court a Iulius Mall au primit amenzi uriașe și au fost închise temporar de Protecția Consumatorului. Ce nereguli a găsit ANPC?

Restaurante din food court-ul Iulius Mall, amendate și închise de ANPC / Foto: ANPC Restaurante din food court-ul Iulius Mall, amendate și închise de ANPC / Foto: ANPC

 


Pentru a verifica aspectele semnalate într-o reclamație primită de la consumatori, Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj, prin CJPC Cluj a desfășurat o acțiune de control la operatorul economic SC Iulius Mall Cluj SRL, din Cluj-Napoca, în data de 20 septembrie 2022.


Acolo, ANPC a găsit mai multe abateri. Ca urmare a acțiunii, echipele de control ale CJPC Cluj au extins cercetarea și la alte 8 restaurante care activau în zona de food court și au aplicat 9 amenzi contravenționale în cuantum de 245.000 lei.

Totodată, au fost dispuse următoarele măsuri complementare:


 • oprirea definitivă de la comercializare a unor produse alimentare și preparate în valoare de circa 4.500 de lei
 • oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor, pentru operatorul economic proprietar al spațiilor din zona food court
 • oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor, pentru 5 operatori economici care activau în zona food court, având închiriate spații aici
 • oprirea temporară a prestării serviciilor până la la finalizarea lucrărilor de reamenajare, pentru unui operator economic care derula șantier de amenajare și, în paralel, blocul alimentar funcționa.

Abateri găsite de ANPC

Principalele abateri identificate:

 • Prezența gândacilor de bucătărie în număr foarte mare în spațiile de tranzit
 • Existența unor căi de acces improprii desfășurării activității de alimentație publică
 • Comercializarea unor produse cu data limită de consum depășită
 • Schimbarea stării termice a unor produse și preparate
 • Comercializarea unor produse alimentare și preparate fară elemente de identificare-caracterizare
 • Folosirea unor spații de depozitare insalubre (cu rugină), aferente produselor din carne refrigerată și preparatelor calde/reci, precum și a congelatoarelor verticale și orizontale
 • Utilizarea unor aparate frigorifice insalubre care nu funcționau la parametrii prevăzuți,  fiind  improprii depozitării produselor.

Reprezentanții mall-ului spun că în momentul de față se fac verificări și se iau măsuri ca activitatea restaurantelor să poată fi reluată în condiții de siguranță pentru clienți:


„Într-adevăr a avut loc inspecția și în momentul de față încă se desfășoară verificări. Noi suntem în curs de a ne conforma tuturor solicitărilor și cerințelor pe care le-au avut. Nu putem să spunem exact despre cuantumul amenzilor cât de întemeiate au fost sau când se vor redeschide zonele. În momentul de față facem toate verificările ca să ne conformăm cu toate cerințele și ca activitatea să se desfășoare în condiții de siguranță. Încă sunt aici inspectorii, colegii țin legătura cu ei”, a declarat pentru monitorulcj.ro Mihai Oprea, marketing director la Iulius Mall.

UPDATE: Punct de vedere al Iulius Mall - neregulile găsite, remediate

„Pe 20 septembrie 2022, în Iulius Mall s-a desfăşurat un control de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Cluj, care a avut susţinerea totală din partea Administraţiei shopping mall-ului şi a operatorilor de alimentaţie publică. În urma controlului, au fost identificate o serie de nereguli, care deja au fost remediate, astfel încât zonele de alimentaţie publică din Iulius Mall sunt funcţionale, cu avizul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Cluj.


Ne cerem scuze clienţilor şi îi asigurăm că prioritatea noastră este oferirea unor servicii la cele mai înalte standarde, aşa cum i-am obişnuit până acum.

Subliniem faptul că Administrația Iulius Mall Cluj este preocupată constant de respectarea normelor sanitare şi de igienă prevăzute de legislaţia în vigoare. Iulius Mall Cluj realizează operațiuni de dezinsecție, dezinfecție și deratizare cu o frecvență sporită, mai exact de patru ori pe lună, în zona de food court, incluzând spațiile operatorilor, sala de mese, grupurile sanitare din proximitate și alte spații comune. De asemenea, zilnic, după finalizarea programului, în zona food court se efectuează operațiuni complete de curățenie și degresare, atât în spațiile închiriate, cât și pe cele comune.


În ciuda tuturor acestor eforturi constante, a îndeplinirii programului de efectuare a dezinsecției în toate locațiile, a respectării etapelor, a frecvenței de realizare a proceselor, a calității și concentrației substanțelor folosite, sunt factori independenți de activitatea noastră care pot genera neconformităţi.

Le mulţumim clienţilor pentru fidelitate şi îi aşteptăm să revină cu încredere în food court-ul Iulius Mall.”, a transmis conducerea Iulius Mall.

CITEȘTE ȘI:

Cornuri MUCEGĂITE, distribuite în școli, în Bistrița. Protecția Consumatorului a demarat o anchetă

Magazine Penny, amendate de Protecția Consumatorului Cluj: „Legume și fructe cu mucegai, vitrine cu insecte, resturi de alimente”

Magazine LIDL din Cluj, AMENDATE de Protecția Consumatorului. Alimente cu mucegai și mizerie, printre neregulile găsite. VIDEO

abonare newsletter