Actualitate

Locuitorii din Jucu câștigă? Se montează „stâlpișori” pe „drumul morții”, iar semaforul din zonă va funcționa mai mult timp

Locuitorii din Jucu înregistrează o primă victorie privind modificările la „drumul morții” (DN1C) din comună, pe care au loc multe accidente grave de când s-a lărgit la patru benzi.

Accident în Jucu, soldat cu patru victime, pe „drumul morții” / Foto: ISU Cluj Accident în Jucu, soldat cu patru victime, pe „drumul morții” / Foto: ISU Cluj

 

 


În urmă cu 12 zile, monitorulcj.ro semnala o problemă importantă cu care se confruntă zilnic locuitorii din Jucu. Este vorba despre situația de pe DN1C, numit mai nou „drumul morții” din cauza numeroaselor accidente care se petrec în zonă. De când drumul a fost lărgit la patru benzi, tot mai multe accidente grave au fost semnalate în zonă.

 


Începând cu luna iulie a anului 2022 pe drumul național D.N.1C, între km 16+200 m. și km 24+700 m., s-au desfășurat lucrări de modernizare și de creștere a capacității de circulație prin trecerea de la o bandă de circulație pe sens la două benzi de circulație pe sens. Însă aceste modificări au adus avut consecințe grave, chiar amenințătoare de vieți omenești.

Astfel, monitorulcj.ro a solicitat Inspectoratului de Poliție Județean Cluj informații privind măsurile care se iau pentru a crește siguranța rutieră. Și deși problema nu este rezolvată încă, lucrurile încep să se miște.


Problemele semnalate pe „drumul morții” din Jucu

Locuitorii din Jucu au sesizat printr-o petiție că una dintre cele mai mari probleme este faptul că semaforul de pe „drumul morții” funcționează doar 2 ore/zi, între orele 16:00-18:00. Ei își doresc măsuri care să sporească siguranța șoferilor care tranzitează zona și a pietonilor, și propun chiar amplasarea de radare și realizarea de sensuri giratorii.

Primarul comunei, Valentin Pojar, este solidar cu localnicii și consideră că ar trebui amplasate puncte de întoarcere în zonă, potrivit declarațiilor făcute pentru monitorulcj.ro în urmă cu aproape două săptămâni. Edilul ne-a explicat că, deși administrarea și lucrările la drumul național nu au legătură cu Primăria, reprezentanții instituției au încercat să se implice în soluționarea problemei. Primăria Jucu a trimis adrese către Poliția Rutieră în legătură cu această problemă și nemulțumirile locuitorilor.


Și cei de la Asociația Pro Infrastructură (API), care monitorizează proiectele majore de infrastructură de transport, transmit că „analfabetismul siguranței rutiere și servilismul politic fac victime pe DN1C la Cluj”. O filmare din dronă arată că șoferii care circulă pe DN1C, Cluj-Jucu, încalcă linia continuă „într-o veselie”. Totodată, cei de la API spun că proiectarea drumului ar fi deficitară.

DRDP ar fi trebuit să prevadă separarea sensurilor, spune Asociația Pro Infrastructura. În zonă ar trebui folosite parapete, în special fiindcă simpla linie pe asfalt trecută acolo nu este suficientă.


Ce măsuri ia Poliția pe „drumul morții”?

Am semnalat toate aceste probleme Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și am cerut mai multe detalii despre măsurile care se iau în zonă. IPJ a răspuns solicitării transmise de redacția monitorulcj.ro, precizând că în zonă s-au făcut controale, iar șoferii care nu circulau regulamentar au fost sancționați:

„Încă de la finalizarea acestui proiect, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier - Biroul Drumuri Naționale și Europene au acționat zilnic pe acest sector de drum, în scopul reducerii riscului de producere a accidentelor rutiere și pentru depistarea conducătorilor auto care încalcă regimul legal de viteză sau alte reguli de circulație, pentru care au fost constatate și aplicate sancțiuni contravenționale, iar în unele situații au fost reținute permise de conducere, conform legislației în vigoare. Activitățile de acest gen vor fi continuate de polițiști întrucât reducerea riscului de victimizare a populației prin accidente de circulație reprezintă un obiectiv de interes la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj”, a transmis, pentru monitorulcj.ro, agentul principal de poliție, Iulian-Florin Timșa, într-un răspuns formal.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și cei ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj au avut o întâlnire cu scopul creșterii gradului de siguranță pe „drumul morții” din Jucu, în data de 12 decembrie 2022. Aceștia au stabilit să prelungească programul de funcționare a semaforului, program care va fi reanalizat după primele rezultate. Pe lângă acest lucru, în zonele periculoase de pe acest drum vor fi montați „stâlpișori”:

„De asemenea, în scopul creșterii gradului de siguranță rutieră la data de 12.12.2022 a avut loc o întâlnire între reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și cei ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, în urma căreia s-a hotărât:

  •  montarea unor stâlpișori în zonele periculoase identificate pe acest sector de drum
  • extinderea programului de funcționare a instalației de semaforizare instalată la intersecția D.N.1C cu D.J. 109D, între orele 14:00 – 18:00, urmând a fi reanalizat programul de funcționare a instalației de semaforizare în funcție de valorile de trafic înregistrate”, se mai arată în răspunsul IPJ Cluj, redactat pentru monitorulcj.ro.
     

CITEȘTE ȘI:

Accident cu 4 mașini în Jucu! Traficul în zonă este îngreunat. VIDEO

Urmările accidentului grav din Jucu. 4 adulți și un copil au ajuns la spital. FOTO/VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter