Actualitate

Penitenciarul Gherla se extinde cu un nou corp. Spațiul va oferi 300 de locuri suplimentare, pentru a răspunde condițiilor de detenție la standardele CEDO

În cadrul penitenciarului din Gherla urmează să fie realizat un nou corp de clădire ce va asigura 300 de locuri suplimentare de detenție, astfel încât persoanele private de libertate să beneficieze de un spațiu minim de 4 mp/deținut, potrivit standardelor CEDO.

Penitenciarul Gherla se modernizează cu un nou corp de clădire/ captură foto Penitenciarul Gherla/Facebook.com Penitenciarul Gherla se modernizează cu un nou corp de clădire/ captură foto Penitenciarul Gherla/Facebook.com

 

 


În iunie 2022, procurorii DIICOT au efectuat o serie de percheziții în Penitenciarul Gherla și în alte penitenciare din țară, într-un dosar de trafic de droguri.

 


Penitenciarul Gherla se modernizează

Săptămâna trecută, Guvernul aproba documentația necesară construcției unui pavilion cu 300 de locuri de cazare la Penitenciarul Gherla.

Întrucât România și-a asumat printr-un memorandum cunoscut sub denumirea de Memorandumul Rezmives, obligația de a crește standardele de cazare a persoanelor private de libertate, astfel încât să se asigure condiții de detenție în standardele CEDO, respectiv cu asigurarea unui spațiu minim de 4 mp/deținut, țara noastră trebuie să investească mai mult în infrastructura sistemului penitenciar, arată reprezentanții penitenciarului.


Pavilionul va include, alaturi de facilități de cazare și facilități pentru activități sportive, un coridor pentru primirea persoanelor private de libertate, care va asigura îmbunătățirea funcționalității penitenciarului în ansamblu, potrivit datelor publicate de autorități. 

Pavilionul de detenție va avea un regim de înălțime S+P+3E, iar spațiul va fi organizat şi dotat potrivit standardelor în vigoare, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie. Amplasamentul pe care urmează să fie realizat pavilionul de trei etaje se află în incinta unității, în partea de vest a acesteia.


În urmă cu doi ani, Guvernul aproba Memorandumul cu tema Aprobarea Planului de acțiune pentru perioada 2020-2025. Aplicarea măsurilor stabilite presupune crearea unui număr de 7.849 locuri noi de cazare și modernizarea a 946 locuri de cazare, investițiile fiind finanțate din trei surse: Mecanismul Financiar Norvegian, Bugetul de Stat, precum și prin Împrumutul de la o Instituție Financiară Internațională.

Potrivit datelor furnizate de Administrația Națională a Penitenciarelor, în prezent aproape 900 de persoane private de libertate se află în Penitenciarul Gherla. 


La finalul lui iunie 2022, un deținut din cadrul Penitenciarului Gherla a încercat, pentru a doua oară, să evadeze. Însă, tentativa a fost fără succes pentru bărbat.

CITEȘTE ȘI:

Percheziție în Penitenciarul Gherla și alte penitenciare din țară, într-un dosar de trafic de droguri

Tentativă de evadare la Penitenciarul Gherla. Cum a încercat un deținut să fugă din închisoare pentru a doua oară

Ultimele Stiri
abonare newsletter