Actualitate

Teoria conspirației, demontată. Cum de numai utilizatorii de telefoane Android au primit alerta de cutremur? Iată explicația.

Un cutremur a avut loc joi dimineața în Vrancea, însă nu toți oamenii din zona afectată au primit atenționări pe telefon. Utilizatorii de telefoane Android au fost singurii care au fost alertați.

Mesaj de atenționare privind cutremurul din Vrancea pentru utilizatorii de telefoane Android / Foto: Facebook Mesaj de atenționare privind cutremurul din Vrancea pentru utilizatorii de telefoane Android / Foto: Facebook

 

 


Cel mai mare cutremur din ultimii doi ani s-a produs, joi dimineața, în zona seismică Vrancea. Seismul a avut o magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter.

Mulţi români au simţit puterea cutremurului care a durat până la 10 secunde, dar nu au primit mesaje de atenționare.


Acest lucru se datorează faptului că, începând din august 2020, numai telefoanele Android fac parte dintr-un sistem de alertă pentru cutremure.

Potrivit celor de la Google, fiecare funcționează ca un „mini seismometru” și creează cea mai mare rețea de detectare a cutremurelor din lume, alături de alte milioane de telefoane.


Cum sunt atenționați utilizatorii de Android în legătură cu un cutremur?

Dacă telefonul detectează un fenomen despre care consideră că ar putea fi un cutremur, trimite un semnal către serverul Google pentru detectarea cutremurelor. Pe lângă acest semnal, telefonul trimite și locul aproximativ unde ar fi avut loc acest cutremur, scrie Europa Liberă România.

„Serverul combină apoi informațiile de la mai multe telefoane pentru a încerca să confirme dacă are loc, într-adevăr, un cutremur. Software-ul trimite apoi notificări sau atenționează utilizatorii că a avut loc un cutremur, doar dacă seismul a fost de cel puțin 4,5 grade pe scara Richter”, potrivit sursei citate.


„Practic, ne întrecem cu viteza luminii, care este aproximativ viteza cu care se deplasează semnalele de la un telefon, și viteza unui cutremur. Și, din fericire pentru noi, viteza luminii este mult mai mare!”, declară Marc Stogaitis, dezvoltatorul principal de software Android.

În momentul în care are loc un cutremur, prin sol sunt trimise unde seismice rapide care sunt cunoscute ca unde „primary”/ unde P. 

Deși nu toți oamenii vor simți undele respective, ele  vor fi captate de senzorii specializați. Undele pe care oamenii le resimt mai puternic și care pot provoca daune se numesc unde S, care urmează după undele P.

CITEȘTE ȘI:

Cel mai mare cutremur din ultimii doi ani s-a produs joi. Autoritățile NU au emis RO-Alert

România, pe primele locuri în lume în ceea ce privește expunerea la cutremure. Ce măsuri iau autoritățile?

Ultimele Stiri
abonare newsletter