Actualitate

„Atelier cetățenesc” pe două roți, pe malul Someșului, de la Cluj-Napoca la Apahida

Clujenii sunt invitați sâmbătă la o plimbare pe malul râului Someșul Mic, din Cluj-Napoca până la Apahida, unde va fi amenajat viitorul culoar de mobilitate verde-albastru

Clujenii, invitați la un tur ghidat pe malul Someșului, din Cluj în Apahida. Foto: Facebook/ Someșul nostru Clujenii, invitați la un tur ghidat pe malul Someșului, din Cluj în Apahida. Foto: Facebook/ Someșul nostru

 

 


Consiliul Apei va organiza o plimbare de descoperire a malurilor râului Someșul Mic, în aval de orașul Cluj-Napoca și până în Apahida.

 


Evenimentul este organizat de Clubul de Cicloturism „Napoca”, Someșul nostru şi Someș Delivery. Ghizii turului vor fi Marius Moga de la Someș Delivery și Marius Mornea de la Asociația Clujul Sustenabil.

„O ocazie bună să discutăm de culoarul de mobilitate verde albastru al Someșului Mic și să vizităm tronsonul canalizat al râului din zona aeroportului”, arată organizatorii, pe pagina de Facebook a evenimentului.


„Decizia strategică de a extinde aeroportul din Someșeni, în loc de a găsi un alt amplasament pentru un aeroport internațional, a fost deja luată și e tardiv să o mai discutăm. Dar merită să analizăm efectele majore asupra ecosistemului natural al Someșului Mic pentru că a presupus devierea unui râu pe o lungime considerabilă. Și ce credem că merită discutat în continuare este cum poate natura să fie în deciziile strategice viitoare un factor luat în considerare, și nu doar o victimă colaterală”, au mai arătat organizatorii.

O altă temă care va fi abordată în cadrul evenimentului de sâmbătă este legată de potențialul „brațului mort” al râului și cum poate acest spațiu rezidual rezultat în urma dezvoltării infrastructurii să devină un buzunar al Culoarului verde albastru al râului.


Dezbatere cu reprezentanții administrațiilor locale

Organizatorii promit de asemenea o dezbatere cu reprezentanți ai administrației locale, ai instituțiilor cu rol în gestiunea apelor și cu membri ai societății civile. În dezbatere accentul principal va fi pe calitatea apei, utilizarea apei în agricultură, canalizarea Someșului și potențialul „brațului mort” al râului.

Înscrierile la eveniment se pot face online, până la data de 3 noiembrie.


„Vă puteți alătura atelierului și din Sânnicoară sau Apahida (pietonal, cu mașina, sau cu bicicleta). Vă rugăm, în acest caz, să completați formularul și să bifați opțiunea care vi se potrivește”, mai arată organizatorii.

 Consiliul Apei este o platformă deschisă de discuții care implică și coagulează actorii urbani și rurali care au legătură cu râul Someșul Mic, în jurul unor teme de interes comun legate de Culoarul verde - albastru al râului. Consiliul Apei a fost inițiat la Someș Delivery, ediția 2021, de Asociația miniMASS, Clujul Sustenabil, Societate Organizată Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca și Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca.

Consiliul Apei este o inițiativă susținută de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.

Programul evenimentului

  • 10:00 START Cluj-Napoca - Parcare Hornbach (Strada Plevnei 1-7) - Întâlnire și plecare în tur ghidat pentru participanții din Cluj-Napoca.
  • 10.00 START Apahida - Stația CFR Apahida - Întâlnire și plecare în tur ghidat pentru participanții din Apahida și Sânnicoară.
  • 11.00 Vizitare șantier segment canalizat și a viitorului „brațul mort” al Someșului Mic.
  • 13:00 Atelier cetățenesc la Pavilionul Someș Delivery Apahida - întâlnire cu participanți veniți din Apahida, Sânnicoară sau Cluj-Napoca, prezentare temă / discuții libere / atelier de știință cetățenească;
  • 14:00 Retur spre Cluj / Apahida pe biciclete, cu autoturisme, pe jos sau cu transport public etc. Pentru cei ce revin în Cluj cu bicicleta, traseul de retur va fi ghidat și alternativa de întoarcere se va decide de comun acord, în funcție de condițiile meteo.

CITEȘTE ȘI:

Tur ghidat cu bicicleta pe malul Someșului până la Lacul Gilău. VEZI care este traseul

Ultimele Stiri
abonare newsletter