Actualitate

1.386 de situații de urgență, înregistrate luni! Pompierii au avut cele mai multe misiuni în Cluj și alte patru județe

Ziua de luni a fost foarte solicitantă pentru pompierii militari, când s-au înregistrat aproape 1.400 de situații de urgență în România. Cele mai multe au avut loc în Cluj și alte patru județe.

Pompierii au avut cele mai multe misiuni în Cluj și alte patru județe luni / Foto: Facebook - ISU Cluj Pompierii au avut cele mai multe misiuni în Cluj și alte patru județe luni / Foto: Facebook - ISU Cluj

 

 


Ziua de luni, 03 octombrie 2022, a fost solicitantă pentru pompierii militari din întreaga țară.Cele mai numeroase misiuni fiind derulate în zona București-Ilfov și în județele Prahova, Mureș, Cluj și Iași, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

 


O pondere de peste 85% din totalul intervențiilor a constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD (1.183 de cazuri din totalul de 1.386 de situații de urgență gestionate).

„Totodată, pompierii salvatori au acționat, pentru localizarea și stingerea celor 33 incendii înregistrate la nivel național și au gestionat cu promptitudine 168 misiuni pentru protecția comunităților.


O atenție deosebită a fost alocată și accidentelor rutiere, echipajele de descarcerare acționând în 6 situații pentru extragerea victimelor blocate în autoturisme. În urma acestor evenimente, 1 persoană și-a pierdut viața în județul Olt”, potrivit IGSU.

Misiuni la care au intervenit pompierii luni

În perioada de referință, pe timpul misiunilor desfășurate, echipajele operative au salvat 8 persoane aflate în dificultate.


Dintre cele mai relevante misiuni, pompierii amintesc:

  • O intervenție încă în dinamică a debutat pe parcursul serii de sâmbătă și necesită efort susținut din partea salvatorilor din județele Alba, Bihor, Hunedoara, Mureș și Cluj se desfășoară la barajul lacului de acumulare Tăul Mare, din localitatea Roșia Montană: „Echipajele operative din cele cinci județe cooperează acționând pentru refularea apei din lacul de acumulare, cu trei motopompe de mare capacitate, până la atingerea unui nivel de siguranță pentru locuitorii din proximitatea barajului. Menționăm că pentru optimizarea misiunii de răspuns, la nevoie forțele și mijloacele de intervenție pot fi suplimentate.”
  • O altă misiune care a necesitat atenție sporită din partea salvatorilor băcăuani a avut loc ieri, în localitatea Balcani: „Echipajele de intervenție au fost solicitate să acționeze pentru extragerea unei persoane căzută în beci. Ajunși la fața locului, colegii noștri au găsit o victimă în vârstă de 80 ani, conștientă, intoxicată cu dioxid de carbon rezultat în urma procesului de fermentație a mustului. Salvatorii au scos victima la suprafață și i-au acordat măsuri de prim ajutor, ulterior fiind transportată la spital.”

Semnal de alarmă: cum să fermentezi corect mustul

„Pe această cale, tragem un semnal de alarmă și îi îndemnăm pe cetățeni să respecte o serie de măsuri simple, însă vitale, pentru evitarea incidentelor precum intoxicația cu gazele rezultate în urma fermentării mustului:


  • puneți mustul la fermentat în spații deschise;
  • ventilați corespunzător încăperile în care fierbe vinul;
  • anunțați un apropiat înainte de a intra într-o astfel de încăpere;

Doar câteva minute de inhalare a dioxidului de carbon pot fi fatale! Fiți responsabili și preveniți situațiile care se pot transforma în adevărate tragedii!”, a transmis IGSU.

CITEȘTE ȘI:

Senat: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei

Incendiile, pe primul loc în topul riscurilor: peste 27.000 au izbucnit în primele 6 luni ale anului. Care au fost cauzele

Ultimele Stiri
abonare newsletter