Auto

Senat: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei

Șoferii de mopede și motociclete nu o să mai trebuiască să aibă la ei trusa de prim-ajutor. Inițiatorii proiectului amintesc cazul unui echipaj de poliţie din Cluj care folosea acest tip de amendă ca pedeapsă pentru cei care nu făceau o altă ilegalitate.

Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei / Foto: pixabay.com Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei / Foto: pixabay.com

 

 


Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativă de completare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin care conducătorii de mopede şi motociclete nu mai sunt obligaţi să aibă asupra lor trusa de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu omologate.

 


Au fost înregistrate 117 voturi „pentru” şi o abţinere.

Potrivit proiectului de act normativ amendat de Senat, iniţiat de un grup de parlamentari preponderent USR, art 8 al OUG 195/2002 stipulează că „pentru a fi conduse pe drumurile publice autovehiculele, cu excepţia celor din categoria AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim ajutor două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu omologate”.


„Beneficiile pe care o obligarea şoferilor de motociclete şi mopede de a avea asupra lor triunghiul reflectorizante, trusă de prim ajutor şi extinctor este una lipsită de utilitate şi poate avea un impact negativ asupra cetăţenilor care se încadrează în această categorie”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Iniţiatorii apreciază drept „îngrijorător” că legea română lasă loc la interpretare obligând şi şoferii de mopede şi motociclete să se echipeze cu extinctor triunghiuri şi trusă de prim ajutor şi amintesc, în expunerea de motive, cazul unui echipaj de poliţie din judeţul Cluj care folosea acest tip de amendă ca pedeapsă pentru motocicliştii asupra cărora nu se putea reţine o altă ilegalitate.


Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

CITEȘTE ȘI:

Atenție șoferi, începe sezonul rece! De când sunt obligatorii anvelopele de iarnă? Amenzi uriașe pentru cei care nu le au

Un șofer i-a uimit pe inspectorii RAR: și-a improvizat propriul eleron. Mașina era pregătită de zbor. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter