Actualitate

Iluminat festiv „de criză” anul acesta, la Florești. Pivariu: „Nu insistăm, mi se pare o povară pe cetățeni”

Primarul comunei Florești arată că iluminatul de sărbători ar putea fi redus anul acesta, în contextul crizei din energie, pentru a reduce risipa, dar și costurile ce trebuie suportate din buzunarele floreștenilor.

Iluminat festiv „de criză” anul acesta, la Florești. FOTO: Facebook/ Bogdan Pivariu Iluminat festiv „de criză” anul acesta, la Florești. FOTO: Facebook/ Bogdan Pivariu

 

 


Primarul Bogdan Pivariu a declarat joi, într-o intervenție la o emisiune radio, că iluminatul festiv ar putea fi redus anul acesta la Florești, în contextul crizei din energie. El a arătat că reprezentanții administrației locale încearcă să găsească o formulă prin care consumul de energie să fie redus, dar floreștenii să se bucure în continuare de spiritul sărbătorilor. 

 


„Este o întreagă discuție. În cazul în care lucrurile nu arată bine și se pare că așa va fi, nu o să insistăm pe un iluminat public cum era în alți ani, pentru că mi se pare o povară pe cetățenii Floreștiului, chiar dacă sunt luminile care ne bucură, ne încântă de sărbători, dar vom face în așa fel încât să simțim că aceste sărbători sunt prezente, chiar în aceste condiții de austeritate și de criză mondială. O să gândim într-un anumit fel și o să vedem și cum vor decurge lucrurile, dar după cum arată situația în acest moment, nu doar la luminile de sărbători va fi nevoie de economii, ci la tot ceea ce înseamnă energie”, a declarat Bogdan Pivariu, la un post local de radio. 

Becurile și marii consumatori de energie, schimbați

Primarul comunei Florești a mai arătat că primăria a luat deja măsuri pentru reducerea consumului de energie, printre acestea numărându-se inclusiv schimbarea becurilor din instituție, dar și a altor electrice cu consum ridicat și înlocuirea lor cu dispozitive eficiente din punct de vedere energetic. 


Astfel, consumul de energie de la nivelul instituțiilor publice din Florești a fost redus cu 54% față de ultimele măsurători, a declarat edilul

„Din fericire pentru noi, am schimbat inclusiv în clădirea primăriei toate becurile, pe LED, am redus consumul cu 54% față de ultimele măsurători. Tot ceea ce a înseamnt consumator mare a fost înlocuit cu consumator mai muic și cu eficiență mult mai mare. Trebuie să fim mult mai atenți și chiar o să avem o circulară în care cerem ca toată lumea, când își încheie protgramul să închidă calculatorul, să închidă becurile, să fie atenți să nu existe consumatori activi după ce se termină programul”, a transmis Pivariu. 

CITEȘTE ȘI:

Guvernul „strânge cureaua”. Becuri economice în toate instituțiile publice

abonare newsletter