Actualitate

Tur ghidat în Parcul Est din Cluj-Napoca. Ateliere de știință civică prin istorie orală și memorie a locului pentru modelarea viitorul proiect

Clujenii sunt invitați duminică, 25 septembrie, între orele 10:00-11:30, la un tur ghidat în Parcul Est din municipiul Cluj-Napoca.

Tur ghidat în Parcul Est din Cluj-Napoca/ FOTO: SOS Parcul Est Tur ghidat în Parcul Est din Cluj-Napoca/ FOTO: SOS Parcul Est

 

Parcul Est ar urma să devină cel mai mare parc din istoria municipiului Cluj-Napoca. Inițial, în anul 2018, administrația locală a propus amenajarea unui aquapark în acest areal, însă cetățenii au respins propunerea.


 

Începând cu data de 25 septembrie, Caravana I'm Climatic! vine la Cluj-Napoca. Cu această ocazie, Consiliul Apei în parteneriat cu Asociația România în Tranziție organizează un eveniment ce aduce în prim plan subiectul schimbărilor climatice, respectiv importanța acțiunii colective pentru a combate aceste schimbări precum și propuneri de adaptare și reziliență în contextul climatic actual.


Tur ghidat în Parcul Est

Clujenii sunt invitați să participe, duminică, la un tur ghidat în Parcul Est din municipiul Cluj-Napoca. 

Parcul Est, odată realizat, va deveni cel mai mare spațiu public verde al Clujului. O componentă importantă a parcului viitor valorifică apa, apa în care în trecut ai făcut baie poate, ai pescuit, te-ai dat pe gheață cu patinele ori la săniuș, ori te-ai plimbat pe malul lacurilor ori al pârâului Becaș. 


„Studiul de Fezabilitate, elaborat de asocierea Metapolis Architects, Studio de peisaj Ana Horhat și Atelier Mass, arată că la nivel hidrologic «există probleme acute legate de poluarea cursului de apă Becaș dar și a lacurilor Gheorgheni și Lacul 3. Lacul Gheorgheni se află într-o avansată stare de degradare, fiind plin de plante acvatice, posibil din cauza lipsei de circulație a apei, a colmatării surselor de apă proaspătă sau a lipsei malurilor vegetate care au un rol important în oxigenarea apei. Îndiguirea pârâului Becaș s-a dovedit în timp a fi deficitară, cu impact peisager și ecologic negativ. Debitul apei din pârâul Becaș este de asemenea foarte scăzut, din cauza dezvoltărilor imobiliare intense din amonte și a preluării în mare parte a apelor pluviale în sistemul de canalizare publică. Canalele existente sunt în mare parte colmatate, ceea ce împiedică circulația apei în arealul viitorului parc Est»”, se arată într-un comunicat al SOS Parcul Est.

Potrivit organizatorilor, turul ghidat și atelierul de „știință cetățenească" îi are ca invitați pe arhitectul Mircea Munteanu, coordonator al proiectului de Parc Est, peisagista Parcului Est, Ana Horhat, ecologul Tibor Hartel și Adi Dohotaru, fondatorul campaniei SOS Parcul Est. Turul și atelierul pun accentul pe un management mai bun al apei într-un context de schimbări climatice. Co-organizatori ai turului ghidat și ai atelierului sunt administratorii grupului Gheorgheni Cartier, unul dintre cele mai vii spații de socializare digitală și de recuperare a memoriei zonei.


Program

  • 10:00 - 11:30 Tur ghidat în Parcul Est.
    Cu SOS Parcul Est, Mircea Munteanu, Ana Horhat, Tibor Hartel și Grupul Gheorgheni Cartier - susținut de Consiliul Apei
  • 12:00 - 13:30 Atelier Știință Cetățenească.
    Ce putem învăța din Parcul Est prin istorii orale pentru reziliența urbană și adaptarea la schimbările climatice? -susținut de Consiliului Apei
  • 15:00 - 16:30 Masă rotundă.
    Problematica secetei la Cluj în contextul schimbărilor climatice. Cu Natalia Ciobanu, Tibor Hartel, Camelia Gui și alți membri ai Consiliului Apei și clujeni.
  • 17:00 - 20:00 Urban Sounds: Seară socială și Live Dj set cu Dj YOYO

Cum va arăta Parcul Est?

Parcul Est, cel mai mare parc din istoria Clujului, se va întinde de la primul lac din cartierul Gheorgheni, de lângă Iulius Mall, până la ultimul lac de lângă hypermarketul Selgros. Situat între cartierul Între Lacuri și pârâul Becaș pe o suprafață de peste 45,5 de hectare, parcul va cuprinde inclusiv Baza Sportivă Gheorgheni, fosta pepinieră și zona de stufăriș.

Parcul Est va avea și funcțiuni de loisir (timp liber – n.r.), specifice unui parc urban cu toate dotările – grădini publice, spații pentru expoziții, stații de încărcare pentru vehiculele electrice, sisteme moderne de iluminat, irigație, alimentare cu apă, energie, dar și amenajări pentru practicarea sportului în aer liber (terenuri de tenis, baschet sau mini-fotbal, inclusiv sporturi indoor)r, prin construirea unei clădiri dedicate (zone active de agrement pentru vizitatori – copii și adulți – de peste 3.000 mp).


De asemenea, pe lângă aceste amenajări, se propune construirea unui amfiteatru cu 400 de locuri care va putea fi utilizat pentru organizarea de evenimente culturale. Totodată, porțiuni ale peluzei trebuie proiectate astfel încât să poată fi instalate cu ușurință alte suprafețe precum patinoare sau terenuri pentru activități sportive de iarnă (pe o suprafață între 3.000 și 5.000 mp), potrivit primarului Emil Boc.

 

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc promite o bază sportivă pentru Universitatea Cluj în Parcul Est, existent doar pe hârtie!

Zeci de voluntari au făcut curățenie în Parcul Est, în ciuda ploii torențiale - FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter