Actualitate

Marșul Bicicliștilor Clujeni marchează Ziua Europeană fără mașini printr-un nou marș. Traseul va fi anunțat în zilele următoare

Joi, 22 septembrie, va avea loc în Cluj-Napoca ediția cu numărul 150 al Marșului Bicicliștilor Clujeni, chiar de Ziua Europeană fără mașini. Organizatorii anunţă că la eveniment sunt bineveniţi toţi bicicliştii clujeni.

Joi, 22 septembrie, va avea loc în Cluj-Napoca ediția cu numărul 150 al Marșului Bicicliștilor Clujeni/ Foto: Facebook - Marsul Biciclistilor Clujeni - ed.150 Joi, 22 septembrie, va avea loc în Cluj-Napoca ediția cu numărul 150 al Marșului Bicicliștilor Clujeni/ Foto: Facebook - Marsul Biciclistilor Clujeni - ed.150

 

 


Joi, 22 septembrie, se va desfăşura la Cluj-Napoca, în organizarea Clubului de Cicloturism Napoca (CCN), sub egida Federaţiei Bicicliştilor din România (FBR), o nouă ediţie a Marşului Bicicliştilor Clujeni (a 150-a din seria lunară începută în septembrie 2007 în continuarea celei anuale începute de CCN în 1998).

 


Organizatorii doresc prin acest marș să atragă atenția autorităților, publicului și presei cu privire la nevoia de amenajări și politici favorabile utilizării bicicletei în Cluj-Napoca și împrejurimi. Întâlnirea participanţilor va fi în Piaţa Unirii, la ora 18:00. Marşul va dura circa o oră şi jumătate şi va străbate zona centrală şi pericentrală a Clujului.

Potrivit organizatorilor, traseul va fi făcut public în zilele următoare.


„Traseul nu este încă stabilit, depindem și de autorități. Avem totul în regulă de la poliție și de la Primărie. O să-l anunțăm cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare traseul. Poate să sufere mici modificări față de intențiile noastre și cel mai probabil pe luni sau cel târziu pe marți o să avem traseul definitiv. Este un circuit, se pleacă din Piața Unirii și după circa o oră revenim în Piața Unirii, va fi probabil în zona centrului și în zonele pericentrale. Numărul participanțiilor întotdeauna oscilează între 20-30, 100-150, depinde și de evenimentele care se desfășoară în acea perioadă”, a declarat pentru monitorulcj.ro Radu Mititean, preşedintele Clubului de Cicloturism „Napoca”.

Scopul Zilei fără maşini este descurajarea, pe cât posibil, a circulaţiei cu automobilul personal sau de serviciu

La 22 septembrie este marcată, anual, Ziua mondială fără maşini.


Iniţial, data la care era sărbătorită Ziua fără maşini a fost 17 iunie, stabilită de Asociaţia pentru Transport Ecologic din Marea Britanie, în 1997. Evenimentul era marcat pe plan local, în cadrul Săptămânii Transportului Verde. Un an mai târziu, francezii au avut ideea înfiinţării campaniei „În oraş, fără maşina personală!”.

Scopul Zilei fără maşini este descurajarea, pe cât posibil, a circulaţiei cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori, în ultimă instanţă, a transportului în comun. Pe termen lung, se doreşte crearea comunităţilor în care atât magazinele, cât şi locurile de muncă să se afle în apropierea domiciliilor, la distanţe ce pot fi uşor parcurse în plimbare.


Pe plan european, Ziua mondială fără maşini este precedată, la iniţiativa Comisiei Europene, de Campania Săptămâna europeană a mobilităţii, care în 2022 a fost programată între zilele de 16 şi 22 septembrie. 

Primăria municipiului Cluj-Napoca a anunțat că aderă la programul Săptămâna Europeană a Mobilității (SEM), iar duminică, 18 septembrie, în intervalul 15:00-19:00, latura de est a Pieței Unirii va fi închisă circulației rutiere. Latura va fi deschisă pentru accesul pietonilor, iar copiii vor putea să practice activități sportive și recreative, începând cu ora 16:00. 

 

CITEȘTE ȘI:

O stradă din centrul Clujului devine PIETONALĂ, de Săptămâna Europeană a Mobilității

Educă azi ca să nu vindeci mâine! Curs gratuit pentru copii privind mersul corect cu bicicleta

20 de MORȚI și peste 100 de RĂNIȚI pe drumurile Clujului, anul acesta. Viteza excesivă și traversările ilegale, principalele cauze

Ultimele Stiri
abonare newsletter