Actualitate

Vremea la început de septembrie. Temperaturile scad și sunt prognozate ploi și grindină

Ultimele zile din luna august și primele zile din septembrie vor aduce vreme rece, cu ploi însoțite de descărcări electrice și grindină.

Temperaturile scad și sunt prognozate ploi și grindină. FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca Temperaturile scad și sunt prognozate ploi și grindină. FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca

 

 


Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, pentru regiunea Transilvaniei.

 


Astfel, dacă următoarele zile vor aduce ploi și temperaturi relativ scăzute, din a doua săptămână a lunii, temperaturile vor crește din nou.

„În prima parte a intervalului, vremea va fi în răcire treptată, dar accentuată, astfel că de la un regim apropiat sau uşor peste cel mediu multianual (maxime de 24...27 de grade şi minime de 12...17 grade, mediat regional) se va ajunge în perioada 1-6 septembrie la o vreme în general răcoroasă, cu temperaturi diurne de 20...23 de grade şi nocturne de 7...11 grade (valori mai mici în zonele depresionare). Ulterior, în perioada 7-10, vremea va fi în încălzire, astfel că se vor înregistra valori uşor peste cele climatologic specifice - medii ale maximelor de 23...26 de grade şi ale minimelor de 10...15 grade”, transmit meteorologii.


Valorile maxime și minime ce se vor înregistra în Transilvania, în următoarele 2 săptămâni. Sursa: ANM România

Început de toamnă ploios

Prima săptămână din interval va aduce ploi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină, însă averse pot apărea și în restul intervalului.

„Probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicată, regimul pluviometric fiind în ansamblu excedentar în prima săptămână. Ploile vor fi mai frecvente şi local însemnate cantitativ între 30 august şi 1 septembrie, iar cu probabilitatea destul de mare şi în perioada 4-5 septembrie şi la sfârşitul intervalului de referinţă. În special în primele zile, aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină”, se mai arată în prognoza meteo.


Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

CITEȘTE ȘI:

Mesaje Ro-Alert, emise în mai multe comune din Cluj! Cod portocaliu de furtună

abonare newsletter