Actualitate

Ministerul Mediului propune un ajutor de 150 lei pe metru cub pentru lemnul de foc destinat încălzirii

Ministerul Mediului propune ca toți românii care cumpără lemn de foc să primească un ajutor de 150 de lei pentru fiecare metru cub.

Ministerul Mediului propune un ajutor de 150 lei pe metru cub pentru lemnul de foc destinat încălzirii Ministerul Mediului propune un ajutor de 150 lei pe metru cub pentru lemnul de foc destinat încălzirii

 

 


Ministerul Mediului propune ca toţi cei care vor cumpăra cu factură lemn de foc, indiferent de categoria socială, să primească un ajutor de 150 lei pentru fiecare metru cub, în limita a maximum 5 mc, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

„Guvernul acordă deja ajutoare pentru cei vulnerabili pentru lemne de foc. Noul ajutor vine în compensarea preţului care a crescut în ultima perioadă. Conducerea Coaliţiei a solicitat o propunere de la Ministerul Mediului. Săptămână viitoare vom prezenta această propunere Coaliţiei. Vom propune ca preţurile să fie compensate cu un ajutor de 150 de lei pe metrul cub de lemn de foc cumpărat (...) Cel care va beneficia va trebui să facă dovada că a cumpărat lemn de foc pentru încălzire cu factură şi cu aviz de însoţire a mărfii. De această măsură vor beneficia toţi cei care au cumpărat lemn de foc, indiferent de categoria socială sau dacă sunt consumatori vulnerabili sau nu, astfel încât să fie un ajutor similar cu cel pentru gaze naturale sau pentru energia electrică (...) La fel ca la energia electrică, unde s-a stabilit un plafon maxim, şi aici vom stabili un plafon maxim. Propunerea noastră se referă la 5 mc (...) Măsura vine în completarea măsurilor deja existente”, a menţionat Tanczos, într-o intervenţie la Digi 24.


Ministrul de resort a precizat, totodată, că lista beneficiarilor va fi întocmită de primării, iar estimarea este că între 1 şi 3 milioane de familii vor putea primi acest nou tip de subvenţie.

„Vom propune ca lista beneficiarilor să fie întocmită de primăriile care ştiu care sunt familiile, gospodăriile ce folosesc lemn de foc, urmând ca bugetul Ministerului Muncii să fie suplimentat cu această sumă. Sistemul informatic care va gestiona va fi, mai mult ca sigur, dezvoltat de STS. Propunerea noastră se va referi doar la persoanele fizice şi impactul (bugetar, n.r.) va fi calculat după ce vom prezenta această propunere împreună cu Ministerul de Finanţe. Eu cred că impactul este unul suportabil şi poate fi acoperit din bugetul de stat. Analiza o vom face cu Ministerul de Finanţe. Numărul de familii beneficiare variază între 1 şi 3 milioane, în funcţie de situaţia sau modul în care îşi procură fiecare lemnul de foc. Cei care au pădure proprie şi nu cumpără lemnul de foc nu beneficiază de acest sprijin, pentru că nu plătesc preţul ridicat care se practică acum pe piaţă”, a spus demnitarul.


În ceea ce priveşte modalitatea de acordare a sumelor compensate, Tanczos a punctat că plata către beneficiari se va face ulterior achiziţiei lemnului de foc.

„Propunerea noastră se va referi la o compensare ulterioară, pentru că trebuie să se facă dovada achiziţionării cu factură a lemnului de foc. Ca perioadă, probabil că va dura luni (până când beneficiarii pot intra în posesia compensării, n.r.). Sunt convins că subvenţia acordată nu va afecta preţul de pe piaţă”, a explicat oficialul. 

CITEȘTE ȘI:

Un camion încărcat cu lemne a fost cuprins de FLĂCĂRI în Vâlcele. VIDEO

Șură cu lemne din Sic, mistuită de flăcări după ce un incendiu de vegetație s-a extins. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter