Actualitate

Nerecomandat celor cu frică de înălțime! Clujenii pot urca în turnul Bisericii „Sf. Mihail”

Începând de luni, 15 august, clujenii pot urca în turnul Bisericii „Sfântul Mihail” din Piața Unirii cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare.

Turnul Bisericii Sfântul Mihail din Piața Unirii, deschis publicului/ Foto: Visit Cluj Turnul Bisericii Sfântul Mihail din Piața Unirii, deschis publicului/ Foto: Visit Cluj

 

Cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare a fost redeschis spre vizitare turnul Bisericii „Sfântul Mihail”, din Piața Unirii, clădire care în ultimii ani s-a aflat în renovare. Turnul Bisericii Sfântul Mihail poate fi vizitat de luni, 15 august, până duminică, 21 august, între 10:00 și 17:00.


Potrivit reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca, clujenii pot vizita turnul prin programare. Aceștia își pot face programare la Info Point-ul din Piața Unirii sau online pe www.zilelemaghiare.ro. 

Grupurile formate din câte 20 de persoane vor urca din jumătate în jumătate de oră.


Pentru desfășurarea în bune condiții a vizitei în turn, clujenii sunt rugați să ajungă cu 10 minute înainte de ora de urcare și să țină cont de următoarele reguli:

  • pot urca în turn doar persoanele înregistrare în prealabil
  • se va urca în grupuri de 20 de persoane, din jumătate în jumătate de oră
  • este interzis fumatul și folosirea focului
  • este interzisă introducerea băuturilor alcoolice și urcarea în turn sub influența băuturilor alcoolice
  • copiii sub 14 ani nu pot urca în turn neînsoțiți

 


Biserica Sfântul Mihail, a doua cea mai mare biserică romano-catolică din România

Biserica romano-catolică Sfântul Mihail din Cluj s-a aflat în lucrări de modernizare în ultimii ani. Echipa de proiectanți, consultanți și restauratori au lucrat la reabilitarea turnului bisericii, cel mai înalt din România timp de mai multe secole.

Redeschiderea pentru public a bisericii renovate era planificată să aibă loc la finalul anului 2021, însă lucrările au fost încă în desfășurare în ceea ce privește exteriorul bisericii, mai precis la turnul acesteia. Biserica este dotată cu un sistem de iluminare şi o reţea electrică modernă, precum şi cu un sistem de încălzire. Aici vor fi expuse câteva dintre altarele în stil baroc, înlăturate din biserică în 1951.


Întârzierea de o jumătate de an pentru finalizarea lucrării a fost cauzată atât de descoperirea unor elemente artistice, cât și de stadiul avansat de degradare în care se afla turnul bisericii, lucru care nu a putut fi preconizat de constructor până la montarea schelelor.

Firma de construcții care s-a ocupat de renovarea Bisericii Sfântul Mihai din Piața Unirii este KÉSZ România. Biserica romano-catolică a obţinut de la Uniunea Europeană un sprijin de 18 milioane de lei pentru renovarea clădirii-monument, ale cărei costuri totale se ridică la 22 de milioane de lei. Contractul de finanţare a fost semnat de protopopul Sándor Kovács, în octombrie 2017, cu două luni înainte de moartea sa.


Reabilitarea turnului bisericii constituie o adevărată provocare pentru constructor, constituind o muncă atentă încă de la montarea schelei. În prezent, turnul este al doilea cel mai înalt turn de biserică din România, cu 80 de metri înălțime, după cel al Catedralei Ortodoxe Mitropolitane din Timișoara - 90 metri înălțime.

Totodată, reabilitarea lucrărilor de artă și a elementelor de piatră au fost solicitantă pentru echipa de proiectanți, consultanți și restauratori.

 

CITEȘTE ȘI:

Cum arată, noaptea, iluminatul arhitectural de la Biserica Sfântul Mihail din Piața Unirii? VIDEO

Concert extraordinar în Biserica Sfântul Mihail din Piața Unirii

Reabilitarea Bisericii Sf. Mihail, o adevărată provocare. Când se vor finaliza lucrările?

abonare newsletter