Actualitate

Fotografii impresionante de la ceremonia de sfințire a Bisericii Sf. Mihail din Piața Unirii!

Ceremonia de sfințire a altarului și Bisericii Sf. Mihail a fost un moment cu o mare încărcătură religioasă și emoțională.

Ieri dimineață, de la ora 11:00, la Biserica Sf. Mihail din Piața Unirii, a avut loc ceremonia de sfințire a altarului și a bisericii.

Liturghia solemnă de binecuvântare a fost celebrată de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop de Alba-Iulia Kovács Gergely, iar consacrarea noului altar a fost oficiată de Excelența Sa Miguel Maury Buendia, nunțiu papal.


Lucrările de reabilitare a Bisericii Sf. Mihail din Piața Unirii au fost, oficial, finalizate. 

„Majoritatea locuitorilor orașului nostru urmăresc de câteva luni finalizarea lucrărilor de restaurare a bisericii Sfântul Mihail din piața centrală. După 2 ani de proiectare și 4 ani de lucrări de ample, după folosirea a aproximativ 33.000 de metri pătrați de schele și 14.000 de metri pătrați lucrări de zidărie și fortificație, s-a ajuns în acel moment când toate aceste lucrări s-au terminat oficial”, a declarat dirijorul Potyó István.


Biserica romano-catolică Sfântul Mihail din Cluj, un simbol al oraşului şi a două că mărime din România, a fost în reabilitare pe fonduri europene. 

Biserica romano-catolică a obţinut de la Uniunea Europeană un sprijin de 18 milioane de lei pentru renovarea clădirii-monument, ale cărei costuri totale se ridică la 22 de milioane de lei.


Cele mai mari intervenţii au presupus restaurarea structurii acoperişului bisericii, reorganizarea ţiglelor şi curăţarea pereţilor de piatră. În acelaşi timp, biserica a fost dotată cu un sistem de iluminare şi o reţea electrică modernă, precum şi cu un sistem de încălzire, iar turnul urmează să fie deschis în mod permanent pentru vizitatori. Aici vor fi expuse câteva dintre altarele în stil baroc, înlăturate din biserică în 1951.

Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania. Edificiul a fost ridicat în Piața Centrală și se numără printre monumentele emblematice ale orașului. Este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj. 


De-a lungul vremii, edificiul a fost martor la diverse momente importante: aici a fost botezat Matia Corvin, regina Izabella a predat în lăcaș însemnele regale trimișilor împăratului Ferdinand I. Aici au fost investiți principi ai Transilvaniei Gabriel Bethlen, Sigismund Rákoczi, Sigismund Báthory și Gabriel Báthory.

CITEȘTE ȘI:

Vrei să vezi cum arată Biserica Sf. Mihail din Piața Unirii? Lucrările de restaurare au fost finalizate. Concert festiv cu ocazia binecuvântării bisericii

Concert extraordinar în Biserica Sfântul Mihail din Piața Unirii

Zeci de credincioși s-au adunat duminică la Biserica Sf. Mihail, pentru sfințirea bucatelor de Paștele Catolic. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter