Actualitate

Pelerinaj fără restricții la Mănăstirea Nicula!

În fiecare an, în data de 15 august, odată cu prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, zeci de mii de credincioși din toată țara participă la hramul Mănăstirii Nicula din Cluj.

 

Tradiționalul pelerinaj de la Nicula, care va avea loc cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, hramul mănăstirii din deal, se va desfășura și în acest an.


Prefect Clujului, Irina Munteanu, a coordonat marți întâlnirea de lucru la care au participat Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț, reprezentanții ai structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și reprezentanți ai Serviciilor Publice de Deconcentrate. Scopul întâlnirii a fost organizarea detaliată a pelerinajului din acest sfârșit de săptămână, din satul Nicula, comuna Fizeșu Gherlii, județul Cluj și asigurarea unui climat de liniște și siguranță publică pe parcursul celor patru zile.

„Vor fi prezenți la datorie polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj care vor asigura liniștea și ordinea publică, respectiv fluidizarea traficului spre și dinspre așezământul monahal. Jandarmii vor fi prezenți pentru a menține ordinea publică alături de celelalte structuri, dar și siguranța participanților. Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Serviciul de Ambulanță vor fi prezenți cu efective și puncte de prim ajutor în perimetrul mănăstirii. Pentru bunul mers al evenimentului de mare însemnătate pentru credincioșii prezenți, instituțiile și furnizori de utilități vor conlucra în mod activ pe întreaga durată de desfășurare a precesiunii religioase și a sărbătorii Adormirii Maicii Domnului”, a transmis Prefectura Cluj.


Dacă în anii precedenți autoritățile spuneau că e obligatorie purtarea măștii de protecție la evenimentul religios și credincioșii nu au avut voie să se apropie de icoana făcătoare de minuni, în acest an se pare că nu mai există niciun fel de restricții. 

Tradiția spune că icoana, veche de aproape 300 de ani, a fost văzută lăcrimând și de atunci are puteri tămăduitoare. 


Pelerinii pornesc cu câteva zile înaintea marii sărbători a Adormirii Maicii Domnului, din toate colțurile țării, iar din orașul Gherla cei mai mulți parcurg pe jos cei șapte kilometri până la Nicula.

Accesul autoturismelor va fi restricționat în zona mănăstirii, iar autobuzele și microbuzele se vor putea deplasa până în localitatea Nicula. Staționarea se va realiza în parcările special amenajate pe traseul înspre localitatea Nicula.


Programul manifestărilor religioase se va desfășura în perioada 12-15 august, fiind organizată liturghie arhierească în fiecare din aceste zile. În acest sens, credincioși pot participa în oricare din zilele menționate la slujbă, pentru a nu se crea aglomerări.

Duminică, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică și va fi săvârșită Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului. Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei.


În ziua praznicului, luni, 15 august, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie și va rosti pelerinilor un cuvânt de învățătură.

 „La Nicula s-a dezvoltat, timp de peste 300 de ani, unul din cele mai impresionante centre de pelerinaj din Europa, fiind alăturată marilor Sanctuare mariane europene, cum ar fi Lourdes, Fatima, Montserrat, Mária-Pocs, Loretto sau Czestochowa”, consideră reprezentanții Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Potrivit informațiilor oferite de Mitropolia Clujului, Mănăstirea de la Nicula este atestată documentar în anul 1552. În primul secol de existență aici a fost o așezare monahală modestă, „un fel de sihăstrie a câtorva călugări retrași în pustietatea codrului, păstrând urma discreției la fel ca în cazul altor vetre monahale ardelene”, după cum susțin reprezentanții Mitropoliei Clujului.

CITEȘTE ȘI:

Marius Balo pornește miercuri în pelerinajul de 2.922 de kilometri: „Vreau să împărtășesc suferințele și durerile poporului meu”

Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc s-a încheiat prost pentru mai mulți participanți. Peste 160 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale

Credincioşii sărbătoresc duminică Floriile. Pelerinaj în Capitală sâmbătă, după doi ani de pandemie

Ultimele Stiri
abonare newsletter