Actualitate

O localitate din județul Cluj și-a pierdut 70% din locuitori, în ultimii 30 de ani

Cu toate că populația municipiului Cluj-Napoca și a localităților limitrofe a crescut în ultimii ani, în județ există localități „pe cale de dispariție”.

O localitate din județul Cluj și-a pierdut 70% din locuitori, în ultimii 30 de ani. FOTO: Google Maps O localitate din județul Cluj și-a pierdut 70% din locuitori, în ultimii 30 de ani. FOTO: Google Maps

 

 


Recensământul a scos la iveală un adevăr dureros, dar binecunoscut: suntem tot mai puțini. Potrivit primelor date centralizate, mai sunt 19 milioane de români în ţară, cu un milion mai puţin faţă de acum zece ani. Circa patru milioane de români trăiesc în diaspora. 

 


10 localități din România și-au pierdut cel puțin 70% din populație în ultimele decenii, iar în peste 30 de localități, locuiesc cu 60-70% mai puțini oameni. În total, în peste 3.200 de așezări populația s-a împuținat.

Satul Ciucea din județul Cluj este unul dintre localitățile unde populația scade „văzând cu ochii”. Din 1992 și până în prezent, satul a pierdut 69,9% din locuitori.


Dacă în 1992, localitatea număra peste 4.700 de locuitori, în 2002, populația era de circa 4.400 de locuitori, cinci ani mai târziu, în 2007, populația era de doar 1.700 de locuitori.

La polul opus se situează comuna Florești, în care, în ultimii 20 de ani, populația a crescut de aproape 10 ori


Ce efecte va avea scăderea demografică din România?

O Populaţie mai mică duce la dezechilibre interne pe piaţa muncii şi în plan social. Analiza datelor a mai scos la iveală şi un fenomen de migraţie internă: din ce în ce mai multe familii se mută din reşedinţele de judeţ în localităţile limitrofe.

„Dacă ne uităm la tendinţe populaţia rezidentă scade în această perioadă. avem doi factori: factorii naturali, iar pe de altă parte migraţia internaţională. În general, au plecat în străinătate persoane cu vârsta cuprinsă între 25 şi 45 de ani”, a declarat Tudorel Andrei, preşedinte INS, pentru Observator News.

CITEȘTE ȘI:

Floreștiul „înoată contra curentului”. Comuna și-a mărit populația de circa 10 ori, în ultimele două decenii

abonare newsletter