Actualitate

Cinci tineri, echipați cu două lanterne, au pornit la apus pe un traseu de câteva ore. Salvamont: „Ce să mai zicem, că iar sar haterii”

Cinci tineri, echipați cu doar două lanterne, a fost interceptați de salvamontiști și întorși din drum, după ce au pornit pe un traseu de 3-4 ore, deși se însera.

Cinci tineri, echipați cu două lanterne, au pornit la apus pe un traseu de câteva ore. FOTO: Facebook/ Salvamont Argeș Cinci tineri, echipați cu două lanterne, au pornit la apus pe un traseu de câteva ore. FOTO: Facebook/ Salvamont Argeș

 

 


Salvamontiştii din Argeş au intervenit sâmbătă seară pentru salvarea a cinci tineri care plecaseră pe munte în jurul orei 19:00, pe un traseu de 3-4 ore, având la ei doar două lanterne.

„Grup de 5 tineri, cu numai două lanterne, plecaţi la ora… 19 (!!!) din Călţun, pe poteca Moş Gore (cruce albastră) care ajunge la tunelul Transfăgărășan”, au transmis salvamontiştii.


Ulterior, au anunţat că cei cinci au fost duşi în siguranţă la maşinile personale.

Salvatorii montani și-au vărsat frustrarea pe Facebook, arătând că nici măcar nu se pot plânge de iresponsabilitatea celor salvați, din cauza „haterilor”.


„Poate totuși, învață cineva ceva! Nu ai decât două lumini la cinci oameni, dar îți asumi să pleci în condițiile în care se întunecă în două ore, iar tu ai nevoie de 3-4... ce să mai zicem, că iar sar haterii? Nu că ne-ar păsa de ce zic luptătorii de tastatură, dar de multe ori rămânem fără cuvinte...”, au mai arătat, într-o postare pe Facebook, salvamontiștii argeșeni.

Luna august, cea mai grea pentru salvamontiști

Conform Salvamont România, cea mai grea lună din an pentru salvamontişti este august din punct de vedere al numărului de accidente montane. Doar în august 2021, 508 persoane au fost accidentate pe munte, iar 6 persoane au murit.


Salvamontiştii lansează o campanie şi cer ajutorul turiştilor pentru ca în acest an, în luna august, numărul accidentaţilor să scadă cu cel puţin unul.

„Dragi prieteni ai muntelui şi ai Salvamont România, peste câteva zile începe luna august, cea mai grea lună din an pentru salvamontişti, o lună caracterizată prin foarte multe accidente pe munte şi cu cel mai ridicat grad de dificultate. Împreună trebuie să conştientizăm că prevenirea accidentelor montane trebuie să fie prioritatea noastră, a tuturor, deopotrivă turişti şi salvamontişti”, au transmis salvamontiştii din România, într-un mesaj postat pe contul oficial de Facebook.


Salvamontiştii afirmă că se fac eforturi, se fac pregătiri, se fac dotări, marcaje şi trasee turistice, dar este nevoie şi de sprijinul turiştilor pentru a avea un munte mai sigur şi cât mai puţine evenimente.

„Împreună cu celelalte structuri cu responsabilităţi în salvarea de vieţi omeneşti pe munte, dispeceri SNAU 112 din cadrul STS Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, cei din dispeceratele integrate /comune ISU- SAJ sau dispeceratele Salvamont judeţene sau cel naţional, echipajele de pe ambulanţele SAJ sau SMURD, echipajele de pe elicopterele SMURD-IGAV, încercăm permanent să menţinem, la cele mai înalte standarde de calitate, desfăşurarea activităţii de salvare în munţi”, au mai transmis salvamontiştii.

Potrivit acestora, în august 2021, au fost 508 persoane accidentate pe munte, 199 de persoane predate ambulanţelor SAJ, SMURD şi elicopterelor SMURD IGAV şi 6 persoane decedate pe munte predate serviciului IML.

„Ne propunem ca, împreună cu dumneavoastră să facem, în luna August, un pas mic, poate cel mai mic posibil, şi să reducem numărul de accidente pe munte, de persoane accidentate grav care au necesitat transport cu ambulanţele SAJ, SMURD sau cu elicopterele SMURD-IGAV şi de persoane decedate pe munte măcar cu o singură persoană. De peste 25 de ani, de la an la an numărul de accidente creşte constant şi îngrijorător şi acest fapt trebuie sa fie un mare semnal de alarmă pentru noi toţi”, au mai transmis salvamontiştii.

CITEȘTE ȘI:

Cinci români au încercat să urce pe Mont Blanc în adidași. Politia montană i-a întors din drum

Ultimele Stiri
abonare newsletter