Actualitate

Un nou val de CANICULĂ lovește Europa! La Cluj vor fi până la 37 de grade

Un nou val de caniculă lovește Europa. Temperaturi de peste 40 de grade, resimțite în Spania. La Cluj, maximele vor atinge 37 de grade Celsius.

Un nou val de CANICULĂ lovește Europa! La Cluj vor fi până la 37 de grade. FOTO: Monitorul de Cluj Un nou val de CANICULĂ lovește Europa! La Cluj vor fi până la 37 de grade. FOTO: Monitorul de Cluj

 

 


După ce, la finalul lunii iunie și la începutul lunii iulie, temperaturile au înregistrat valori record pentru această perioadă a anului, în România și în Europa, meteorologii avertizează că un nou val de caniculă va fi resimțit în Europa, în următoarele săptămâni.

 


Spania se confruntă deja cu al doilea val de caniculă din această vară, 30 de provincii fiind plasate duminică în stare de alertă de către Agenţia spaniolă de Meteorologie (AEMET), scrie Newsweek.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Temperaturile ar putea atinge 43 de grade Celsius la Badajoz, în sud-vestul Spaniei, şi peste 40 de grade Celsius în provincii precum Sevilla, Cordoba, Jaen şi Caceres, plasate sub cod „portocaliu”, al doilea în cadrul unui sistem de codificare cu trei niveluri, de la galben la roşu (cel mai intens), pentru fenomene naturale periculoase, anunță agențiile Xinhua și Agerpres.


Temperaturi extreme în toată Spania

Cea mai mare parte din sud-vestul şi centrul Spaniei se află sub cod portocaliu sau galben, cu temperaturi estimate să ajungă la 38 de grade Celsius în capitala Madrid, în timp ce alte provincii centrale, precum Avila, Salamanca, Segovia, Soria sau Valladolid, se află sub cod galben.

Se aşteaptă ca temperaturile să rămână neschimbate luni, însă ar putea creşte şi mai mult marţi, când AEMET a ridicat nivelul de alertă de la galben la portocaliu pentru provinciile Zamora, Valladolid şi Salamanca.


37 de grade la Cluj, până la 40 în țară!

În România, primul val de caniculă a durat peste o săptămână şi a afectat mai multe regiuni ale ţării la finalul lunii iunie și începutul lunii iulie. Cele mai mari temperaturi au fost înregistrate în județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud, acestea fiind plasate sub mai multe atenționări meteo la acea vreme. La Cluj, temperaturile au ajuns până la 35 de grade Celsius în 30 iunie și 1 iulie, scăzând odată cu venirea ploilor.

Un nou val de căldură se va face însă resimțit în următoarele zile și săptămâni, „apogeul” urmând a fi atins în ziua de 19 iulie, când mercurul din termometre va ajunge până la 37 de grade Celsius, la Cluj-Napoca. 


Maxima lunii iulie se va înregistra în ziua de 19 iulie la Cluj-Napoca. FOTO: Accuweather

În Arad, Timișoara și Oradea, temperaturile vor ajunge până la 39 de grade Celsius.

CITEȘTE ȘI:

Cod galben de GRINDINĂ și VIJELII la Cluj! Până când e valabil?

abonare newsletter