Timp Liber

Lecție de istorie. Prima vizită în Transilvania a suveranilor României Mari a adunat 200.000 de oameni la Cluj.

Prima vizită în Transilvania a suveranilor României Mari, Ferdinand I și regina Maria, a adunat 200.000 de oameni pe străzile din Cluj.

Prima vizită în Transilvania a suveranilor României Mari a adunat 200.000 de oameni la Cluj. Sursă foto: Facebook/ Clujul Vechi Prima vizită în Transilvania a suveranilor României Mari a adunat 200.000 de oameni la Cluj. Sursă foto: Facebook/ Clujul Vechi

 

 


Prima vizită în Transilvania a suveranilor României Mari, Ferdinand I și regina Maria, a adunat 200.000 de oameni pe străzile din Cluj. 

După sfârșitul Primului Război Mondial, în 1919, Ferdinand I și regina Maria au pornit într-un turneu regal în Transilvania, noua provincie alipită în urma „Marelui Război”. 


Fotografia realizată de Merl La Voy înfățișează sute de oameni, adunați pe strada Memorandumului din Cluj-Napoca, în timpul vizitei celor doi suverani ai României Mari. 

Conform surselor epocii, turneul a fost un succes, întrucât cuplul regal a fost primit de un număr foarte mare de oameni, 200.000 de participanţi la Cluj, 140.000 la Alba Iulia, 100.000 la Sibiu, ce i-au întâmpinat cu urale și entuziasm, îmbrăcați în costume populare românești, scrie Clujul Vechi pe Facebook. 


Asemenea lor, după cum se poate observa în fotografii, regina a purtat costumul popular pe parcursul turneului, un semn al apropierii față de popor. 

Fotograful Merl La Voy a ajuns în România în anul 1918 ca membru al Crucii Roșii Americane, însoțindu-i pe suveranii României în turneul lor în Transilvania. Participarea sa este consemnată de regina Maria în jurnalul său, alături de fotografii pe care le păstrează. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Femei celebre din istoria Clujului. De la aviație, la artă și știință, feminitatea în lumina istoriei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter