Timp Liber

Biserica „Sfântul Petru” din Cluj, fotografii la două secole distanță. A fost ridicată pe locul unui lăcaș de cult din secolul XV.

Clujul nu este doar un centru cultural și universitar de primă clasă, ci și un loc în care istoria prinde viață prin intermediul clădirilor sale istorice impresionante.

Fotografii la două secole distanță/ Foto 1: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook, Foto 2: Google Maps Fotografii la două secole distanță/ Foto 1: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook, Foto 2: Google Maps

 

 


Pentru a înțelege mai bine istoria municipiului Cluj-Napoca trebuie să știm mai multe și despre arhitectura orașului.

 


Arhitectura Clujului este compusă din clădiri și monumente din fiecare perioadă istorică, începând cu Evul Mediu până în secolul XXI, din antichitate păstrându-se numai ruine. Clujul deține un amplu ansamblu de monumente istorice, edificate în stiluri diverse, care au adus urbei supranumele de „Orașul Comoară”. Dintre cele mai vechi se numără fortificațiile medievale, lăcașurile de cult gotice din timpul Regatului Ungariei, sau casele, palatele și bisericile în stil renascentist și baroc, construite în timpul Monarhiei Habsburgice. În secole XIX și XX au fost ridicate edificii în stil eclectic, neoclasic sau Art Nouveau, iar după cel de al Doilea Război Mondial, a devenit dominant stilul realismului socialist și brutalist.

Biserica „Sfântul Petru”, construită pe locul unei biserici din secolul XV

Un loc încărcat de istorie este Biserica „Sfântul Petru” de pe Bulevardul 21 Decembrie de la 1989.


Biserica „Sfântul Petru”/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook

Aceasta se afla în satul Sfântul Petru, situat la est de Cluj. 

Satul a fost distrus la una din invaziile tătarilor, fiind apoi reconstruit. Vechea biserică a devenit unitariană în anul 1560 biserica și a fost distrusă din nou, în timpul răscoalei lui Rákoczi (războiul Curuților - n.red.), fiind reconstruită pe vechiul amplasament în anul 1711, după ce a fost retrocedată de romano-catolicilor, urmând ca în 1724 să fie folosită de minoriți. 


Actualul edificiu a fost ridicat în 1844-1846 de meșterul Anton Kagerbauer, pe temelia vechii biserici, ajunsă într-o stare avansată de degradare. Tot în această perioadă, la sud de biserică a fost edificată şi clădirea cu un etaj, în stil neo-gotic, a azilului.

Edificiul de cult este o biserică-sală cu arhitectură neo-gotică. Biserica este flancată de contraforţi şi este prevăzută cu un cor cu închidere poligonală, cu bolţi de tip a vela decorate cu nervuri imitând boltirea în reţea. 


Principalul motiv arhitectural al bisericii este turnul înalt

Principalul motiv arhitectural al faţadei este turnul înalt, construit în faţa navei. În interiorul lăcașului de cult se păstrează mobilierul neo-gotic, cele mai importante piese ale acestuia fiind amvonul şi altarul principal. Aceasta din urmă provine dintr-un atelier din München şi este decorat cu pictura Sfintei Elisabeta şi cu statuile celor doi apostoli principali. La începutul secolului al XX-lea, corul bisericii a fost decorat cu picturi murale realizate de către artistul clujean János Stein, iar în anul 1926 nava bisericii a fost de asememea ornată cu picturi decorative. Altorelieful amplasat pe faţada azilului redă cea mai cunoscută scenă din viața Sfintei Elisabeta, cea în care aceasta distribuie hrană celor nevoiaşi.

Începând din anul 1901 biserica Sf. Petru funcţionează ca biserică parohială, deservind nevoile spirituale ale comunităţii romano-catolice din zonă.

„Statuia Ciumei” a fost până în 2022 în spatele bisericii

Statuia Sfintei Maria Protectoarea din Cluj a fost realizată la inițiativa contelui Anton Kornis. Comisarul provincial al Transilvaniei a dispus construirea monumentului în anul 1744, ca semn de recunoștință după eradicarea ultimului val de epidemie de ciumă dintre anii 1738-1742. 

Contractul încheiat cu Anton Schuchbauer, cel mai renumit sculptor transilvănean al acelor vremuri, prevedea, într-o fază iniţială, şi o serie de alte statui. 

Inițial monumentul a fost amplasat în mica piațetă din fața bisericii iezuite de pe strada Universității. Statuia a fost demontată în 1959, deoarece conducerea comunistă a universităţii clujene nu o agrea. În anul 1961, la cererea Bisericii Sfântul Petru din Cluj-Napoca, ea a fost amplasată în spatele acesteia. 

Statuia a fost amplasată în spatele bisericii Sfântul Petru/ Foto: Statui Şi Monumente De Patrimoniu Din Cluj-Napoca - Facebook
 

Monumentul amplasat odinioară în faţa fostei biserici iezuite alcătuia, împreună cu biserica, cu edificiul Convictus Nobilium şi fostul seminar Báthori-Apor, un complex urbanistic tipic primei faze a barocului transilvan. În anul 2022 statuia a fost demontată din spatele bisericii.

După restaurarea statuii, aceasta s-a întors în anul 2023 pe strada Universității, locul de unde a fost inițial mutată.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Biserica „Bob” din Cluj-Napoca, cea mai veche biserică românească din oraș. Aici s-a căsătorit Veronica Micle, muza lui Eminescu.

Biserica Greco-catolică din Piața Cipariu ar putea fi, în sfârșit, finalizată. 3 milioane de lei pe an de la Guvern

Etichete: biserica cluj-napoca
abonare newsletter