Timp Liber

Tradiția și istoria, unite într-un muzeu de lângă Cluj! Unde se află și ce poți vedea?

Clujul nu contenește să uimească și să surprindă prin obiectivele turistice unice în zonă. Unul dintre ele se găsește la doar 20 de kilometri de municipiul reședință de județ și are în spate o poveste fascinantă.

Tradiția și istoria unite într-un muzeu de lângă Cluj. FOTO: Cluj Tourism Tradiția și istoria unite într-un muzeu de lângă Cluj. FOTO: Cluj Tourism

 

 


Muzeul Bivolului din Mera, comuna Baciu, este unul dintre principalele obiective turistice din zonă. Aflat la doar 20 kilometri de Cluj, muzeul îmbină perfect istoria și tradiția din zonă.

 


Zootehnia a fost una dintre principalele activități ale locuitorilor din satul Mera, la sfârșitul secolului al XIX-lea aici fiind înregistrată cea mai mare turmă de bivoli din Transilvania. Această realizare a fost valorificată prin amenajarea unui muzeu în 2009, inițiativa aparținându-i fostului director al școlii din sat, Varga Gyorgy. 

Muzeul Bivolului a fost inaugurat într-una din vechile clădiri care au aparținut unității de învățământ și în prezent găzuiește aproximativ 1000 de exponate legate de creșterea și îngrijirea acestui animal: care, sănii, juguri, harnașamente, furci, greble, tălăngi, vase de colectat și procesat lapte. De asemenea, în sala muzeului sunt expuse fotografii și documente care prezintă detalii istorice cu privire la această ocupație.


Cum poți ajunge la Muzeul Bivolului?

- Cu autoturismul, pornind din Cluj-Napoca spre Zalău pe drumul european E81 până laieșirea din satul Rădaia, urmând apoi drumul județean DJ141B până în centrul satului Mera.


- Cu autobuzul care face legătura între municipiul Cluj-Napoca și satul Mera.

Material realizat de Anamaria Vîrlan, studentă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, anul II.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujul are un Muzeu de Xilogravură! Unde se află și ce exponate așteaptă să fie descoperite?

Ultimele Stiri
abonare newsletter