Timp Liber

Munții Apuseni: peșteri, cascade, plante și animale unice în România, la doar două ore de Cluj-Napoca

Cluj-Napoca se află la doar câteva ore de unul dintre cele mai frumoase lanțuri montane din România: Munții Apuseni. O excursie pe durata weekend-ului este ocazia perfectă de a descoperi natura, în cea mai pură formă a ei.

Munții Apuseni: peșteri, cascade și plante și animale unice în România. FOTO: Depositphotos.com Munții Apuseni: peșteri, cascade și plante și animale unice în România. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Parte a Carpaților Occidentali, Munții Apuseni adăpostesc cel mai mare carst împădurit din țara noastră. Aici se află aproximativ 1.500 de peșteri, unele dintre ele ajungând în topuri speologice naționale și internaționale. Cluj-napoca are privilegiul de a se afla la doar două ore de această oază de relaxare și sănătate.

 


Având o suprafață de peste 75.000 de hectare, Parcul Natural Apuseni este apreciat pentru peisajele pitorești în care peșterile, văile, cheile și cascadele se completează perfect. Mai mult, cadrul natural este potrivit pentru ca fauna și flora să se dezvolte armonios. Aici există 1.300 specii de animale(ursul brun, lupul, cârtița, dihorul, barza neagră, păstrăvul de râu), dintre care 150 sunt specii protejate și 1.550 specii de plante (fag, stejar, gorun, salcie albă, brad, molid, pin), dintre care 100 sunt și ele protejate.

Ce obiective turistice așteaptă să le vizitezi?

Peștera Urșilor

Pestera Ursilor – Site Oficial
Sursa foto: www.pesteraursilor.ro

Aflată în Chișcău, județul Bihor, Peștera Urșilor a fost descoperită accidental în 1975 ca urmare a exploatărilor miniere. În prezent, atracția turistică găzduiește trei galerii fascinante: Galeria Oaselor, Galeria Lumânărilor și Galeria Emil Racoviță.


Peștera Ghețarul Scărișoara 

https://viziteazaalbaiulia.ro/wp-content/uploads/2014/09/Pestera-Scarisoara.jpg
Sursa foto: www.viziteazaalbaiulia.ro 

 

Este renumită pentru faptul că adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România - Ghețarul Scărișoara. 


Canionul Sighișteului 

 1
Sursa foto: www.muntii-nostri.ro

 

Situat la poalele Munților Apuseni, canionul creează un tablou verde și stâncos, potrivit pentru iubitorii de natură și drumeții. 


Cetatea Rădesei

Cetatea Rădesei. Peștera cu hornuri din tavan, unică în România | Bihor in  imagini
Sursa foto: www.bihorinimagini.ro

 

Fiind de fapt o peșteră, Cetatea Rădesei urmează cursul apei și traversează muntele printr-un tunel natural. 

Țara Moților 

este o regiune din centrul Munților Apuseni,  locuită de români, cunoscuți și sub numele de „moți”. Moții se ocupă în mod tradițional cu prelucrarea lemnului din care confecționează vase, șindrilă și lemn de construcție.

Țara Moților se caracterizează prin faptul că este unicul loc din România unde găsim așezări permanente la o altitudine de aproximativ 1400 m. 

https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2020/02/1.-tara-motilor.png
Sursa FOTO: www.pressalert.ro

 Material realizat de Anamaria Vîrlan, studentă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, anul II.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Sursa foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Clujul are un Muzeu de Xilogravură! Unde se află și ce exponate așteaptă să fie descoperite?

Ultimele Stiri
abonare newsletter