Timp Liber

Mit sau adevăr? Medicii au făcut o listă cu leacurile băbești care în realitate NU funcționează

Există anumite remedii naturiste, așa-numite „leacuri băbești”, pe care românii de multe ori le aleg în loc să apeleze la un doctor, deși nu au bază științifică. Află care sunt false și nu funcționează de fapt.

Unele remedii pe care le găsiți pe internet sunt doar mituri / Foto: depositphotos.com Unele remedii pe care le găsiți pe internet sunt doar mituri / Foto: depositphotos.com

 

Medicii de la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe au făcut o listă cu leacurile băbești care în realitate nu funcționează:


 

  • „Șosetele cu oțet scad febra copiilor - fals! Acest mit este unul care poate face mai mult rău. Șosetele cu oțet nu numai că nu au efect, dar pot arde pielea sensibilă a unui copil, ducând la apariția diverselor tipuri de erupții, mai ales dacă oțetul nu este produs în casă.
  • Sarea oprește sângerarea - greșit! Cu siguranță ați auzit expresia „a pune sare pe rană”, folosită tocmai cu senul de „a agrava situația” sau a „întărâta”. Nu doar că acest lucru ar provoca și mai multă durere, dar riscăm să infectăm rana. Și atunci, de ce am vrea să facem acest lucru? 
  • Albușul de ou vindecă arsura - mit! Albușul, făina, uleiul, laptele - toate aceste ingrediente ne pot vindeca, cel mult, pofta de dulce... dacă le folosim într-o prăjitură, dar în niciun caz pe o arsură, pentru că pot duce la complicații, precum infectarea rănii! Tratamentul cel mai eficient al unei arsuri este apa nu foarte rece. O metodă utilă pe care o puteți încerca este „regula celor 10”, adică apă de 10 grade, care curge într-un unghi de aproximativ 10 grade, de la aproximativ 10 cm distanță, timp de 10 minute. 
  • Dacă înghiți guma, se lipește de stomac - fals! Se mai spune și că guma de mestecat rămâne șapte ani în organismul nostru. Ei bine, nu! Odată înghițită, guma de mestecat NU se lipește de stomac și nici de intestine. Se va plimba prin tubul digestiv, din esofag în stomac, apoi în intestinul subțire, în colon și, în final, va fi evacuată pe cale naturală în câteva zile. Pericolul apare doar atunci când mai multe gume sunt înghițite succesiv, într-o perioadă scurtă de timp. Acestea se pot lipi între ele și pot produce blocaje în tractul digestiv.
  • În ciuda miturilor urbane, NU faci roșu în gât nici de la înghețată, nici de la apa rece! Cu siguranță fiecare dintre noi am auzit de la părinți sau bunici că nu avem voie să mâncăm înghețată sau să bem apă rece pentru că o să ne doară gâtul. Adevărul este că durerile în gât nu apar pentru că în urmă cu o zi sau două au fost consumate alimente reci, cauzele fiind cu totul altele. Iată câteva dintre ele: 
  • O infecție bacteriană sau virală. „Roșul în gât” se poate transmite fie prin contact direct cu persoana bolnavă, fie prin folosirea obiectelor contaminate de aceasta: un pahar de băutură, tacâmuri, sticle de apă/suc. 
    Respiratul pe gură este mult mai iritant pentru gât și favorizează uscarea și, implicit, iritarea lui. Dacă un copil este cunoscut cu probleme din sfera ORL care cauzează respiratul pe gură (polipi nazali, deviații de sept, congestie nazală, etc.), este foarte posibil ca acesta să dezvolte mult mai des dureri în gât.
  • Gripa. Cum putem preveni „roșul în gât”? Prin simpla igienă corespunzătoare a mâinilor înainte de masă și asigurarea unui sistem imunitar puternic. Acest lucru nu se întâmplă peste noapte prin administrarea câtorva vitamine într-o zi, ci printr-o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete, odihnă suficientă și activitate fizică regulată. 
  • Știați că uneori chiar este recomandat să le dăm copiilor alimente reci, precum o înghețată? Așa cum pe o piele iritată de o arsură de soare nu ne dorim să punem apă fierbinte la duș, nici printr-un gât iritat nu dorim să treacă lichide fierbinți, ca de exemplu supa sau ceaiul. În cazul unui gât iritat, o înghețată are mai mult potențial să aline pe moment durerea decât ceva fierbinte.

Așadar, lăsați copiii să se bucure de o înghețată (mai ales vara), dar asigurați-vă că au parte de igienă corespunzătoare.”, transmit reprezentanții spitalului.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Leacuri băbești pentru răceală și gripă. Aceste remedii naturale te scapă de probleme

Roșu în gât de la înghețată, otită de la apă în urechi și deochi. Mituri privind îmbolnăvirea celor mici. Tu pe care i le-ai zis copilului tău?

Ultimele Stiri
abonare newsletter