Ştiri din Transilvania

FOTO. Satul din Cluj care a rămas „împietrit” în istorie

La doar 40 km de Cluj-Napoca, în comuna Vultureni, se înfățișează un loc desprins din poveștile cunoscute ale lui Ion Creangă. Este vorba de satul Chidea, care nu este un loc ca oricare altul, arhitectura fiind integral făcută din piatră.

 

 


Chidea este un loc special pentru că de sute de ani, oamenii nu au încetat să scoată de sub dealurile din jurul satului tuf calcaros care este o rocă vulcanică din care se poate construi orice. Prin anul 1800 casele erau făcute din piatră și aveau acoperișul din paie, iar acum la peste 200 de ani distanță, locuințele sunt tot din piatră, netencuite și nevăruite și doar acoperișul este din zilele noastre, din țiglă.

Chidea, satul care are o istorie de peste 700 de ani

Satul Chidea este situat pe Valea Borșei și a fost atestat documentar în anul 1344. Conform cercetărilor arheologice, zona în care se află Chidea a fost printre primele teritorii ocupate de unguri. Înainte de invazia tătarilor, locuitorii satului se aflau în serviciul cetății de la Dăbâca.


După invazia tătarilor, cetatea și-a pierdut importanța de dinainte, iar iobagii și locuitorii cetății de odinioară s-au asimilat în iobăgimea în devenire sau în nobilime. Locuitorii din Chidea au devenit nobili, deși nu dețineau pământ mult. Astfel, Chidea a devenit o așezare tipică cu un singur teren, locuită de o nobilime mică al cărei stil de viață era foarte apropiat de cel al iobagilor.

Satul cu cele cinci biserici

În sat trăiesc aproximativ o sută de persoane, marea majoritate fiind bătrâni. Chiar dacă numărul locuitorilor este mic, aceștia se bucură de cinci biserici. Biserica Reformată-Calvină, atestată documentar în secolul al XIII-lea, Biserica Romano-Catolică ”Sf. Ioan Nepomuk” din 1766, Biserica Unitariană din 1902, Biserica de lemn cu hramul ”Sfântul Gheorghe” din 1764 și Biserica Baptistă care este cea mai nouă biserică din sat.


Localitatea este vestită și datorită faptului că aici a lucrat meșterul cioplitor în piatră Sipos David, care este unul dintre cei mai cunoscuți artiști din zonă. Cu un portofoliu propriu de elemente unice în arta ciopliturilor în piatră autohtonă, acesta a dat naștere unor creații deosebite, care se încadrează în tradiționalul stil renascentist târziu din Transilvania.

Unele dintre operele artistului se regăsesc în două biserici din Chidea, amvorul din biserica catolică, respectiv masa liturgică a bisericii ortodoxe. Meșterul a realizat mai mult de douăzeci de amvoane răspândite în bisericile din Transilvania, precum și o serie de de embleme, steme nobiliare, monumente funerare, ancadramente de uși și ferestre ale unor construcții din secolul al XVIII-lea din Cluj și Gherla.


Chidea, satul de piatră de lângă Cluj este un loc unde frumusețea și liniștea se contopesc, oferind turiștilor o imagine desprinsă parcă din faimoasele povești ale lui Ion Creangă. De la bisericile făcute din lemn sau piatră care au sute de ani de istorie, la casele care au împietrit în timp, satul este un izvor de istorie.

 


CITEȘTE ȘI

Sătenii din Chidea (comuna Vultureni) își repară singuri drumul. Primarul: Nu puteam asfalta înainte să băgăm apa. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter