Actualitate

Paștele Catolic 2021. Tradiții și Obiceiuri respectate cu sfințenie de catolici

Paștele Catolic 2021 se sărbătorește pe 4 aprilie și ca în fiecare an vor fi respectate o serie de tradiții și obiceiuri.

 

 


Paștele catolic are numeroase obiceiuri și tradiții care sunt respectate cu sfințenie în ziua de Paște. Cel mai cunoscut obicei este mersul la stropit, o tradiție respectată de ani de zile cu sfințenie.

Mersul la stropit de Paștele Catolic 2021

Mersul la stropit este cel mai important obicei de Paștele Catolic, fiind originar din Germania. Ardelenii l-au adoptat de-a lungul anilor și chiar au improvizat. Stropitul se făcea la început cu apă, iar ulterior s-a folosit parfumul.


Conform tradiției, apa este simbolul purificării încă din precreștinism, iar în multe sate a apărut obiceiul împodobitului cu ouă a fântânilor din satele populate cu nemți.  Stropitul este o tradiție specifică poparelor cu origine germanică, fiind un obicei în amintirea zeiței fertilității și a primăverii.

Zeita „Ostera” este cea din care provine denumirea de „Ostern” (Paște în germană). 


Tradiția ouălor roșii

Încondeierea și dăruirea ouălor roșii este o alte tradiție de Paște la Catolici. Această tradiție simbolizează momentul în care Maica Domnului își plânge Fiul crucificat.

Obiceiuri de Paștele Catolic

Pe vremuri, băieții din satele transilvănene împodobeau brazii cu panglici colorate în Sâmbăta Patimilor, iar seara, tinerii mergeau în curțile fetelor cu crengi de brad înfășurate cu panglici.


În primele două zile de Paște, toate fetele îi așteaptă pe băieți la stropit. Stropitul fetelor nemăritate este un obicei care se practică în toate satele din Ardeal, dar și în Ungaria. La începutul tradiției, fetele erau strobite cu apă rece, dar acum ele primesc stropi de parfum din partea băieților.  Obiceiul este simbolizat ca beatitudinea și este considerat o binecuvântare și o urare de noroc.

Copiii merg și ei la stropit de sărbători, dar pe lângă folosirea parfumului ei spun și o poezie pentru a fi recompensați cu ouă roșii și alte bunătăți de Paște.


Catolicii obișnuiesc să lipsească abțibilduri cu iepurași, puișori sau alte elemente de Paște pe ouăle proaspet vopsite. Acest obicei a fost preluat de-a lungul anilor și de creștini-ortodocși pentru a oferi mai multă culoare sărbătorilor pascale.

Paștele Catolic și cel Ortodox sunt sărbătorite în perioare diferite din 1582. Biserica Catolică are ca reper calendarul Gregorian, în timp ce orotodcșii merg în continuare pe varianta calendarului Iulian. Sărbătoarea Paștelui Catolic este calculată pe luna plină ecleziastică, calculată și pe baza unor tabele bisericești.  Acestea se bazează și pe o dată fixă a echinocțiului de primăvară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter