Ştiri din Transilvania

Șantier PĂRĂSIT pe Autostrada Transilvania? Motivul pentru care întârzie lucrările VIDEO

În pofida vremii favorabile din ultima perioadă, pe lotul 4 al Autostrăzii A3 Transilvania, între localitățile Chețani și Câmpia Turzii, lucrările au curs într-un ritm dezamăgitor.

 

 


Pe lotul 4 al Autostrăzii Transilvania, între Chețani și Câmpia Turzii, pe șantier se regăsește doar subcontractorul Marcotim.

 


Potrivit unei filmări aeriene realizate de specialiștii Asociației Pro Infrastructură (API), constructorul principal, Straco Group SRL, se lasă în continuare așteptat. În schimb, pe sectorul dintre Chețani și Hădăreni se lucrează la terasamente.

Pe lotul dintre Chețani și Câmpia Turzii, muncitorii nu au profitat de vremea bună

Reprezentanții organizației neguvernamentale pentru infrastructură spun că este „dezamăgitor” că pe acest șantier nu s-a profitat din plin de vremea prielnică din ultimele săptămâni. Specialiștii acuză lipsa managementului profesionist pe proiect, dar și lipsa unui „flux predictibil de numerar” pentru întârzierea continuă a lucrărilor.


De asemenea, API afirmă că cei câțiva kilometri pe care terasamentele sunt la cotă nu au fost protejați cu asfalt. De asemenea, pe elevațiile structurilor finalizate de subcontractorul Baxcom nu au fost ridicate grinzi, predale și nu s-a armat și betonat placa de suprabetonare. Practic, Straco nu și-a respectat promisiunile de deblocare a acestor aspecte, potrivit API.

Banii promiși de antreprenor pentru subcontractori se lasă așteptați

În următoarele zile este așteptată plata unei facturi de 10 milioane de lei spre Straco, bani ce vor ajunge mai departe spre subcontractori și furnizorii de materiale, dezvăluie specialiștii în infrastructură. Cu toate acestea, factura respectivă nu este suficientă pentru acoperirea tuturor datoriilor către subcontractori.


Conform Asociației Pro Infrastructură, doar Marcotim are restanțe financiare în valoare de circa 15 milioane de lei, asta deși „șefii” de la Straco au promis în repetate rânduri că vor mobiliza personal suplimentar în vederea realizării situațiilor de lucrări și a facturilor. Până în prezent însă, Straco este restant și la această activitate.

 


„Fără un efort susținut din partea tuturor actorilor implicați în contract și mai ales din partea antreprenorului, riscăm, așa cum am mai spus, să ajungem la un șantier părăsit, terminat pe jumătate și la companii autohtone în incapacitate de a plăti salarii sau consumabile și de a continua activitatea”, se arată într-un avertisment al Asociației Pro Infrastructură.

Contract semnat în februarie 2015. Lucrări finalizate în 2021?

Reamintim că Autostrada A3 Transilvania, porțiunea dintre Câmpia Turzii și Târgu Mureş, este împărţită în patru segmente: lotul 1 (Ungheni – Ogra, 10,1 kilometri), lotul 2 (Ogra – Iernut, 3,6 kilometri), lotul 3 (Iernut – Cheţani, 17,9 kilometri), respectiv lotul 4 (Câmpia Turzii – Cheţani, 15,6 kilometri).

Potrivit site-ului de specialitate 130km.ro, costul ultimului tronson rămas nedeschis din porțiunea Câmpia Turzii – Târgu Mureș a Autostrăzii Transilvania se ridică la aproape 280 de milioane de lei (fără TVA). Deși contractul a fost semnat încă din februarie 2015, durata de execuție fiind de 12 luni, termenul de deschidere preconizat a fost amânat până în 2021.

CITEȘTE ȘI:

Minciuni pe banda „de viteză” a Autostrăzii Transilvania! Când vom circula între Chețani și Câmpia Turzii? Sigur nu în decembrie 2020!


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter