Ştiri din Transilvania

ZERO lei pentru marile proiecte din Cluj? Deputatul PSD Horia Nasra pune tunurile pe Guvernul PNL: „Respectați Clujul!”

Deputatul PSD de Cluj Horia Nasra critică Guvernul PNL pentru că nu finanțează marile proiecte de investiții din județul Cluj.

ZERO lei pentru marile proiecte din Cluj? Deputatul PSD Horia Nasra pune tunurile pe Guvernul PNL ZERO lei pentru marile proiecte din Cluj? Deputatul PSD Horia Nasra pune tunurile pe Guvernul PNL

 

 


Parlamentarul clujean îi acuză pe premierul Ludovic Orban și pe ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, că „au tăiat de la finanțare” principalele obiective de dezvoltare ale Clujului. Declarațiile vin în contextul în care Ministerul Finanțelor Publice a întocmit lista proiectelor de investiții prioritizate, în baza datelor transmise de către nouă ministere, fără să includă însă marile proiecte ale județului Cluj.

 


Se va implica Guvernul PNL în proiectul metroului din Cluj?

„Zero lei pentru Centura Metropolitană a Clujului, proiect care urma să contribuie la descongestionarea traficului infernal din Cluj-Napoca. Zero lei pentru metrou Cluj, practic Orban și Cîțu aleg să nu aloce niciun leu pentru cel mai important proiect de infrastructură din zona metropolitană Cluj”, afirmă Horia Nasra, care a trimis și o interpelare ministrului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode.

„În viziunea Guvernului Orban, prin Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, se poate asigura finanțarea, în etapa a doua, a studiului de fezabilitate pentru introducerea metroului în zona metropolitană Cluj? Ministerul se va implica în finanțarea ulterioară a proiectului așa cum au făcut guvernele Spaniei, Franței și Italiei în cazuri similare – Bilbao, Brescia, Lille și Rennes?”, se arată în interpelarea care a rămas fără răspuns.


Reamintim, că Lucian Bode, a anunțat 1 miliard de euro pentru infrastructura de metrou, iar primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a solicitat deja la Bruxelles, în Comitetul European al Regiunilor, finanţare europeană pentru proiectele de tren metropolitan şi metrou. Nasra cere în schimb Guvernului PNL „să respecte Clujul” și „să nu confunde lupta politică internă” din PNL cu nevoiele clujenilor și cu proiectele de dezvoltare ale județului Cluj.

Zero lei pentru devierea Someșului și modernizarea liniei ferate Cluj-Oradea

Printre marile proiecte care nu au primit, cel puțin momentan, finanțare se numără și Hidrocentrala Tarnița – Lăpuștești, promisă de Emil Boc în 2011, pe când era premier. Este vorba despre un proiect ce ar putea deveni cel mai mare sistem de echilibrare a sarcinilor hidro-electrice din România. De asemenea, Nasra îl acuză pe Adrian Oros, „ministrul corigent al Agriculturii”, că a reușit „performanța” să aloce zero lei pentru refacerea sistemului de irigații din zona Turda.


Tot zero lei sunt alocați și reabilitării podului din Turda, modernizării clădirii Teatrului Național și a Operei Române din Cluj-Napoca, dar și pentru lucrările de deviere a Someșului Mic în vederea extinderii pistei Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Totodată, nu sunt cuprinși bani nici pentru proiectul de modernizare şi electrificare a liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor.

„Se laudă lunar cu banii care vor fi alocați și identificați spre finanțare, însă singurii lei dați până acum sunt cei ai contribuabilor clujeni care plătesc studiul de prefezabilitate. Ministrul Bode s-a ferit să răspundă unei simple interpelări parlamentare cu privire la finanțarea metroului din Cluj, însă comunică cifre amețitoare fără acoperire reală. Atenție, finanțarea metroului nu a fost cuprinsă nici în recenta listă a proiectelor de investiţii publice semnificative prioritizate, asumată de Guvernul Orban”, semnalează Horia Nasra.


CITEȘTE ȘI:

Ce se mai aude de Alianța Vestului? Boc: „Finalitatea asocierii se va vedea cel mai bine în exercițiul financiar 2021-2027”

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter