Ştiri din Transilvania

Orbán Viktor: Trenul de mare viteză Budapesta - Cluj-Napoca este o decizie geopolitică

Prim-ministrul Ungariei, Orbán Viktor, a vorbit despre intențiile Budapestei de a crea conectivități feroviare cu marile orașe din regiunea Europei Centrale și de Est.

orban-viktor-trenul-de-mare-viteza-budapesta-cluj-napoca-este-o-decizie-geopolitica, sursă foto: Raymond Füstös/monitorulcj.ro orban-viktor-trenul-de-mare-viteza-budapesta-cluj-napoca-este-o-decizie-geopolitica, sursă foto: Raymond Füstös/monitorulcj.ro

Anul trecut, Guvernul Ungariei a alocat peste 3 milioane de euro necesare pentru realizarea studiului de fezabilitate a trenului de mare viteză Budapesta – Cluj-Napoca – București, informație confirmată de ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter. Într-o ședință a Parlamentului Ungariei, premierul Orbán Viktor a caracterizat conectivitatea feroviară a Budapestei cu Cluj-Napoca drept „decizie geopolitică”.

„Are rost o investiție – și mi-aș dori ca în viitorul apropiat să vorbim la plural – au rost astfel de investiții care leagă Budapesta, pe cale feroviară, cu marile capitale ale regiunii? Consider că aceste investiții au o valoare geostrategică. A conecta Budapesta cu Belgrad este o decizie geopolitică. Să conectăm Budapesta cu Cluj-Napoca, iar mai apoi cu Bucureștiul, este o decizie geopolitică. Sunt convins, că patria maghiară are nevoie de astfel de investiții”, a declarat Orbán.


În februarie 2020, presa din Ungaria relata că, pentru a înjumătăți timpul de 8 ore parcurs pe ruta feroviară între Budapesta și Cluj-Napoca, ar trebui cel puțin patru ani de modernizare a infrastructurii feroviare. De asemenea, ungurii vorbesc despre o investiție de circa 2.000 de miliarde de forinți (peste 5,6 miliarde de euro) – valabilă doar pentru sectorul de pe teritoriul Ungariei.

Modernizarea tronsonului Cluj-Napoca – Episcopia Bihor, în planul de relansare economică

În planul de relansare economică a României, printre investițiile planificate se numără și o serie de proiecte în domeniul feroviar. Astfel, Guvernul Orban promite, printre altele, investiții în peste 3.000 km de cale ferată, introducerea de trenuri metropolitane, centura feroviară a Bucureștiului, dar și extinderea magistralelor de metrou. Unele investiții vitale lipsesc însă cu desăvârșire din document, chiar dacă ele sunt în derulare, scrie clubferoviar.ro.


Pentru modernizarea și electrificarea tronsonului Cluj-Napoca – Episcopia Bihor, proiectul a fost lansat în luna februarie a acestui an. Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, a anunțat la acea vreme că în acest an va începe modernizarea liniei Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, drept alternativă necesară pentru degrevarea traficului feroviar prin Curtici, punct de frontieră care tinde să se „sufoce”.

Reamintim, că proiectul de modernizare şi electrificare a liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor presupune reabilitarea liniei pe o distanţă de 166 km, electrificarea pe 160 km, respectiv dublarea căii ferate pe 88 km. Practic, vorbim despre realizarea celei de-a doua conexiuni feroviare electrificate cu graniţa de vest, spre Ungaria.


Trenul metropolitan de la Cluj, printre prioritățile Guvernului Orban

Pe lângă modernizarea tronsonului Cluj-Napoca – Episcopia Bihor, în document se face referire la proiecte noi de modernizare a căii ferate în scopul asigurării obiectivelor de conectivitate. Astfel, unul dintre proiectele relativ noi sunt cele care vizează reabilitarea tronsoanelor de cale ferată Suceava – Cluj-Napoca.

Mai departe, în documentul guvernamental este menționată și realizarea trenului metropolitan Nădășelu – Baciu – Cluj-Napoca – Apahida – Jucu – Bonțida. Practic, este proiectul primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, alături de metroul clujean. Recent, studiul de fezabilitate a fost deblocat de instanțele de judecată, iar proiectul poate intra în linie dreaptă.


CITEȘTE ȘI:

Linie ferată de mare viteză Cluj-Budapesta? România trebuie să-și cunoască lungul nasului!
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter