Ştiri din Transilvania

Avertizare: risc mare de avalanșă în munții Făgăraș și Parâng. Risc moderat la Vlădeasa (Cluj).

A fost emisă o avertizare meteorologică de risc mare de producere de avalanșe la peste 1.800 de metri, în munții Făgăraș și Parâng.

Risc de avalanșă crescut în Munții Făgăraș / Foto: arhivă Salvamont România - Facebook Risc de avalanșă crescut în Munții Făgăraș / Foto: arhivă Salvamont România - Facebook

 

 


Meteorologii sibieni au emis o avertizare de risc mare de producere de avalanşe la altitudini de peste 1.800 de metri în munţii Făgăraş şi Parâng, în ale căror zone adăpostite şi pe voi sunt troiene şi de doi metri de zăpadă.

„La peste 1.800 m, în partea superioară a stratului se găseşte zăpadă recentă de grosimi considerabile, ce depăşeşte local 30-35 cm. Acest strat este depus peste zăpada mai veche, compactată şi îngheţată. În zonele adăpostite şi pe văi se întâlnesc depozite mai mari de zăpadă şi troiene ce depăşesc pe alocuri 1-2 metri. Vântul intens a favorizat transportul zăpezii şi formarea de multiple plăci de vânt, de grosimi variabile, cu coeziune redusă faţă de straturile inferioare şi uşor friabile. Temperaturile ridicate vor favoriza topirea zăpezii recent depuse, umezirea şi îngreunarea ei, favorizând declanşarea avalanşelor spontane de topire pe pantele suficient de înclinate, riscul declanşării fiind amplificat la suprasarcini”, precizează meteorologii sibieni.


În aceste condiţii riscul declanşării avalanşelor va fi mare, de gradul patru, pe o scară de la unu la cinci, la peste 1.800 de metri în masivele Făgăraş şi Parâng. Cel mai mare strat de zăpadă măsurat la o staţie meteo montană este de 84 centimetri la Bâlea-Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş. 

Care este riscul de avalanșă la munte în Cluj?

În județul Cluj, la Vlădeasa, riscul este moderat, potrivit avertizării ANM - Administrației Naționale de Meterologie: 


„Stratul de zăpadă recent depus este redus în masivul Ceahlău și mai însemnat în Vlădeasa, dar s-a topit semnificativ în zonele joase datorită temperaturilor ridicate. În zonele adăpostite și pe văi sunt formate depozite mai mari de zăpadă, datorită vântului puternic. Încălzirea vremii va determina și aici topirea și umezirea zăpezii. Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa avalanșe de topire, unele chiar de dimensiuni medii la altitudini mai joase din zonele cu depozite mai însemnate. Riscul va fi moderat (2) și va fi amplificat de suprasarcini”, potrivit ANM.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

S-a deschis Hotelul de Gheață (P)

Ultimele Stiri
abonare newsletter