Ştiri din Transilvania

Secretul ascuns în Platoul Poieni, descoperire uimitoare a cercetătorilor clujeni. Un nou labirint de PEȘTERI în calcar cristalizat, cu potențial turistic

Un labirint de peșteri în calcar cristalizat, numit și „Ținutul Peșterilor în Marmură”, a fost descoperit recent de cercetătorii clujeni în Platoul Poieni.

Labirint de peșteri cu potențial turistic, descoperite de cercetători/Foto: Apuseni Spirit Facebook.com Labirint de peșteri cu potențial turistic, descoperite de cercetători/Foto: Apuseni Spirit Facebook.com

 

 


Cercetătorii clujeni din cadrul Academiei Române au anunțat o descoperire uimitoare realizată în urma unei expediții speologice în comuna Sohodol, jud. Alba. 

 


Peșteri cu potențial turistic, descoperite în Luminești

Explorarea subterană a adus la lumină un „secret ascuns în Platoul Poieni”. Este vorba de labirintul de peșteri în calcar cristalizat, numit cu mândrie „Ținutul Pesterilor în Marmură”.

Labirint fascinant de peșteri în calcar cristalizat, descoperite în Sohodol, Alba/Foto: Apuseni Spirit Facebook.com

„În timpul taberei de speologie, participanții au adus la lumină frumusețea ascunsă a acestui univers subteran, identificând o serie de peșteri cu potențial turistic”, semnalează reprezentanții Academiei Române


„Amplasate strategic între Ariesul Mic, Crișul Alb și Valea Sohodolului, peșterile au reprezentat întotdeauna o enigmă intrigantă. Cu rezultate uluitoare, a fost descoperită o întreagă rețea de peșteri în marmură sau calcar cristalizat în inima Platoului Poieni”, semnalează reprezentanții Asociației Apuseni Spirit, căreia i-a aparținut inițiativa acestui demers. 

Labirint fascinant de peșteri în calcar cristalizat, descoperite în Sohodol, Alba/Foto: Apuseni Spirit Facebook.com

Împreună cu cercetătorul Marius Kenesz (Institutul de Speologie „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca), arhivele din 1980 au dezvăluit un impresionant număr de 102 peșteri verificate, la care în prezent s-au adăugat cel puțin alte zece. 


Labirint fascinant de peșteri în calcar cristalizat, descoperite în Sohodol, Alba/Foto: Apuseni Spirit Facebook.com

Potrivit cercetătorilor, rezultatele taberei din Luminești reprezintă un bun început pentru viitoarele explorări a fenomenelor carstice din acest ținut. 

Inițiatorii propun să transforme acest demers într-o tradiție anuală, invitând cluburi de speologie din toată țara și din străinătate să se alăture și să aducă contribuții valoroase la dezvăluirea unor noi descoperiri.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV. Doi clujeni pe urmele lui Emil Racoviță în Antarctica. Incredibila lor aventură pe traseul Expediției Belgica, la un secol distanță

abonare newsletter