Sport

O „dublă” de milioane! Duelul cu Slavia, colac de salvare pentru CFR și fotbalul românesc

CFR Cluj va întâlni mâine seară campioana Cehiei, în meciul tur din play-off-ul Ligii Campionilor. Cu sete de performanță și cu dorul de a reauzi Imnul Champions League la Cluj-Napoca, „feroviarii” pot da un veritabil „tun financiar” dacă vor trece de Slavia Praga.

O „dublă” de milioane... de euro! Duelul cu Slavia, colac de salvare pentru CFR și fotbalul românesc O „dublă” de milioane... de euro! Duelul cu Slavia, colac de salvare pentru CFR și fotbalul românesc

La șapte ani de la ultima calificare în grupele UEFA Champions League, formația din Gruia bate din nou la poarta celei mai tari competiții intercluburi din lume. Atunci, după ce a eliminat Slovan Liberec în turul 3 preliminar și FC Basel în play-off-ul competiției, „feroviarii” se așezau la „masa bogaților”, într-o grupă cu Braga, Galatasaray și Manchester United. Acum, după atâția ani de la victoria răsunătoare de pe Old Trafford, vișiniii sunt la un pas de o nouă performanță uriașă în contextul fotbalului românesc la ora actuală.

Nevoită să parcurgă un drum anevoios, cu adversari incomozi precum kazahii de la FC Astana, israelenii de la Maccabi Tel Aviv și, mai ales, scoțienii de la Celtic Glasgow, campioana României a reușit să ajungă la ultima treaptă înainte de grupele Ligii Campionilor. Cu un Dan Petrescu inspirat, care a transformat elevii săi în adevărați războinici – așa cum chiar „invidiosul” Gigi Becali recunoștea –, CFR Cluj a reușit să treacă, rând pe rând, la limită, ce-i drept, dar cu multă determinare de fiecare obstacol. „Cum s-o facem și pe asta?”, se întreabă „Bursucul” înaintea „dublei” de foc cu Slavia Praga.


Totuși, cine este Slavia Praga...?

La prima vedere, cehii pleacă favoriți pentru calificarea în grupe (acolo unde au ajuns o singură dată în istorie), asta dacă e să ne luăm strict după valoarea jucătorilor. Elevii pregătiți de Jindřich Trpišovský au o valoare a lotului aproape dublă față de ardeleni – 40,6 mil. de euro comparativ cu doar 24,4 mil. de euro. De menționat că la campioana Cehiei evoluează în acest moment și doi jucători români, Nicolae Stanciu și Alexandru Băluță, primul fiind unul dintre cei mai valoroși jucători ai Slaviei (3,5 mil. de euro), al doilea după vedeta Tomáš Souček, cotat la 7 milioane de euro, potrivit Transfermarkt.

Pe plan intern, Slavia Praga are în palmares 5 titluri de campioană a Cehiei, ultimul obținut în sezonul trecut. De asemenea, adversara „feroviarilor” are 14 titluri câștigate în Cehoslovacia, precum și alte 5 Cupe ale Cehiei. Trebuie precizat faptul că, în sezonul trecut al Europa League, Slavia a ajuns până în sferturile de finală, acolo unde a fost eliminată cu greu de Chelsea, cea care avea să câștige trofeul. Cu mai bine de două decenii în urmă, în sezonul 1995-96, cehii erau eliminați de Bordeaux în semifinalele Cupei UEFA, actuala Europa League, competiție pe care clujenii și-au asigurat-o deja, indiferent de rezultatul „dublei” cu Slavia. Iar dacă tot am pomenit de cea de-a doua competiție europeană...


10 milioane de euro, garantate!

Prezența în play-off-ul Ligii Campionilor le aduce clujenilor nu mai puțin de 5 milioane de euro din partea UEFA. Mai mult decât atât, chiar dacă vor fi eliminați de Slavia, odată intrați în grupele Europa League „feroviarii” vor încasa un alt cec în valoare de circa 2,9 milioane de euro. Practic, calificarea miraculoasă cu Celtic i-a asigurat lui CFR Cluj venituri de peste 8 milioane de euro de la UEFA, fără a lua în calcul bonusurile pentru victorie și egal sau încasările din bilete din Europa League! Fostul oficial din Gruia, Daniel Stanciu a recunoscut: „În momentul acesta, CFR are grupele Europa League pe masă, are 10 milioane de euro garantate!”.

Pe lângă cei 280.000 de euro pentru eliminarea lui Astana și 1,1 milioane de euro pentru eliminarea lui Maccabi Tel Aviv, bonusul substanțial pe care urmează să-l încaseze CFR Cluj ar rezolva absolut toate grijile financiare din acest moment! La începutul lunii iunie, bilanțul depus de campioana României pe anul fiscal 2018 arăta sumbru: CFR a ieșit cu minus 7,54 milioane de euro, iar datoria clubului se apropia de 20 de milioane de euro, „feroviarii” cheltuind de două ori mai mulți bani decât au încasat! Totuși, mirajul celor 15,25 milioane de euro, atenție!, doar pentru simpla calificare în grupele Champions League, este mult prea atractiv pentru elevii lui Petrescu, care promit că vor mânca terenul mâine seară în prima bătălie cu Slavia Praga!


CITEȘTE ȘI: Boc se înclină în fața CFR-ului: „Ne-ați dat ocazia să trăim o seară magică acasă, la Cluj!”

CITEȘTE ȘI: NEBUNIE la Aeroport la revenirea EROILOR de la Glasgow! Petrescu și echipa, ovaționați de fani


CITEȘTE ȘI: Momentul a sosit: CFR - Slavia Praga, primul meci cu VAR din istoria cluburilor din România

abonare newsletter