Sport

Universităţile din Cluj-Napoca s-au aliat pentru salvarea “U” Cluj

La un pas de faliment, retrogradat în Liga a III-a, lipsit de jucători valoroşi, investitori care nu mai dau niciun semn, “U” Cluj ar putea dispărea de tot. Totuşi, salvarea clubului ar putea veni în urma asocierii a şase universităţi din Cluj cu Primăria Cluj-Napoca, deţinătoarea brandului.

Modelul nu este nou şi a funcţionat foarte bine la alte cluburi din Europa, aflate într-o situaţie similară cu a “U” Cluj.  

În şedinţa de Consiliu Local de miercuri a fost votată înfiinţarea Asociaţiei Cluj Sportiv de Fotbal Alb-Negru al Studenţilor Clujeni, rezultată din asocierea a şase universităţi din Cluj-Napoca cu Primăria. Practic, dacă clubul de fotbal “U” Cluj va intra în faliment, asociaţia va înfiinţa o altă echipă, o altă “U” Cluj care să pornească de la zero.


„Am luat această decizie pentru ca în cazul în care echipa nu va fi înscrisă în campionat sau va interveni falimentul, să avem o soluție. Municipiul Cluj-Napoca este proprietarul brandului și palmaresului și dorim înființarea acestei asociații pentru a readuce spiritul
Universității și pentru a asigura continuitatea”, a declarat primarul Emil Boc.

Preşedintele asociaţiei este consilierul local Radu Constantea.


“Este vorba de un proiect alternativ la actuala societate, adică dacă actuala societate nu îşi va mai putea continua activitatea fiind în insolvenţă şi mai avem un risc major cu privire la înscrierea în campionatul 2016-2017. Este practic o construcţie de comunitate şi ne-am gândit ca membrii să fie cele mai importante instituţii din oraş. Modelul este preluat din Germania de la cluburile sportive, care au mai multe categorii de membrii asociaţi, companii private şi instituţii de stat. Este un demers preliminar, dacă este cazul asociaţia să preia şi brandul şi să începem un nou proiect care să continue istoria U Cluj”, a afirmat Radu Constantea.

Consiliul Local Cluj-Napoca deține marca ”U FC Universitatea Cluj 1919”, înregistrată la OSIM și palmaresul echipei, care va sărbători centenarul în 2019.


Aportul numerar al municipiului Cluj-Napoca la constituirea Asociației este de 10.000 de euro, iar contribuția anuală este de 5000 de euro.

CS FC Universitatea Cluj se află în insolvență, iar pe rolul instanțelor se află mai multe cereri de intrare în faliment.


Pe modelul pe care vrea să îl pună pe picioare Primăria Cluj-Napoca s-au salvat echipe din Europa, precum Napoli, Fiorentina, Glasgow Rangers și Parma.

Un nou termen în privința falimentului “U” Cluj este fixat pentru data de 5 septembrie 2016. Fostul patron al celor Universitatea Cluj și Petrolul Ploiești, dar și patron al firmei Romprest, este acuzat de un prejudiciu de 4,5 milioane de euro adus bugetului de stat, produs în perioada 2013 - 2014. DIICOT a stabilit că afaceristul a constituit și coordonat un grup infracțional organizat, în mai multe județe și în București, care se folosea de societăți comerciale „tip fantomă”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter