Sport

România a debutat cu dreptul, pe Cluj Arena, în Rugby Europe Championship 2016

Naționala României a debutat cu dreptul în sezonul 2016 al competiției Rugby Europe Championship, prin victoria cu scorul de 39-14 (10-14), sâmbătă, pe „Cluj Arena” din Cluj-Napoca.

În prima partidă din ediția 2016 a Cupei Europene a Națiunilor Divizia 1A, România s-a impus cu rezultatul de 39-14 în fața Portugaliei, o victorie care a adus țara noastră în clasament și bonusul ofensiv, grație unei reprize secunde foarte bune.

Lusitanii au avut avantaj de 14-10 în momentul intrării la cabine pentru pauză.


Partida a început sub semnul echilibrului și cu toate că înaintarea românilor a încercat să-și impună jocul, lusitanii s-au apărat eficient, mai mult chiar vizitatorii s-au apropiat de 22-ul nostru, Manuel Costa având o primă tentativă de dropgol, nereușită însă.

Scorul a fost deschis în minutul 16, atunci când după o fază în care balonul a circulat rapid pe linia de treisferturi, Paula Kinikinilau l-a găsit pe Stephen Shennan, iar jucătorul originar din Noua Zeelandă, la prima apariție în echipa națională a României a marcat un eseu pe care Florin Vlaicu l-a transformat în ciuda poziției dificile.


Primirea eseului nu i-a demoralizat pe lupii lusitani care au avut șase minute excelente, perioadă de timp în care au marcat două eseuri. Mai intâi Duarte Diniz a concretizat efortul colectiv al înaintării, iar apoi Diogo Toorn, care a interceptat o pasă a lui Florin Vlaicu, au fost autorii finalizărilor în terenul de țintă, ambele reușite fiind transformate de Nuno Guedes.

Până la pauză jucătorii români au preluat inițiativa, iar Florin Vlaicu după o tentativă de țintă irosită de la peste 45 de metri a redus din diferență, astfel că pe fondul unei replici consistente din partea lusitanilor, România s-a văzut condusă la pauză cu rezultatul de 14-10.


După reluare aspectul jocului s-a schimbat radical și România a dominat întreaga parte secundă, primul eseu venind în minutul 43 când Vlad Nistor a intrat în forță și Florin Vlaicu a dus scorul la 20-14 în urma transformării și a unei lovituri de pedeapsă.

La debutul pentru români, Stephen Shennan și-a mai trecut o dată numele pe lista marcatorilor de eseuri, după o fază în care din nou jocul la mână al treisferturilor a suprins defensive portughezilor, pentru ca în minutul 59, Vlad Nistor să-și treacă și el în cont dubla, încercarea flankerului nostru asigurându-ne punctul bonus ofensiv.


Cu un sfert de oră înainte de ultimul fluier al arbitrului, Andrei Rădoi a semnat cea de-a cincea încercare pentru România, transformarea lui Florin Vlaicu stabilind rezultatul final, o victorie de bun augur pentru parcursul din acestă nouă ediție a Cupei Europene a Națiunilor.

Partida cu Portugalia pe lângă debutul lui Stephen Shennan a fost ocazia de a bifa prima selecție în echipa națională și pentru Silviu Vasiliu, Alexandru Palii și jucătorul Universității Cluj, Ovidiu Melniciuc.


Următoarea partidă pentru România în cadrul Cupei Europene a Națiunilor va avea loc pe 13 februarie, când la Madrid Romnia va întâlni Spania, ibericii pierzând în această primă etapă în mod dramatic la Soci, împotriva Rusiei cu rezultatul de 22-20.

Următoarele două meciuri ale României, pe teren propriu, cu Rusia și Germania, pe data de 27 februarie, respectiv 12 martie, pe stadionul „Emil Alexandrescu” din Iași.

06 februarie, Cupa Europeană a Națiunilor: România - Portugalia 39-14 (10-14) - Stadion Cluj Arena

Arbitri: Inigo Attorasagasti (Spania) - Jorge Molpeceres (Spania), Pedro Montoya (Spania)

Au marcat: Nistor - 2e, Shennan - 2e, Radoi - e, Vlaicu - 4tr, 2lp respectiv Diniz - e, Toorn - e, Guedes - 2tr

Au evoluat echipele:
România: 1. Constantin Pristaviță, 2. Andrei Rădoi, 3. Alexandru Țăruș, 4. Johan Van Heerden, 5. Valentin Popârlan, 6. Viorel Lucaci, 7. Vlad Nistor, 8. Stelian Burcea, 9. Valentin Calafeteanu, 10. Florin Vlaicu, 11. Stephen Shennan, 12. Florin Ioniță, 13. Paula Kinikinilau, 14. Mădălin Lemnaru, 15. Cătălin Fercu.
Rezerve: 16. Eugen Căpățână, 17. Mihai Dico, 18. Silviu Vasiliu, 19. Marius Antonescu, 20. Andrei Gorcioaia, 21. Alexandru Pălîi, 22. Ovidiu Melniciuc, 23. Ionuț Botezatu.

Portugalia: 1. Bruno Medeiros, 2. Duarte Diniz, 3. Bruno Rocha, 4. Diogo Van Der Toorn, 5. Goncalo Uva, 6. Joao Lino, 7. Sebastiao Villax, 8. Salvador Vassalo Santos, 9. Francisco Magalhaes (căpitan), 10. Manuel Costa, 11. Goncalo Foro, 12. Manuel Villela Pereira, 13. Jose Vareta, 14. Tomas Noronha, 15. Nuno Sousa Guedes.
Rezerve: 16. Jose Conde, 17. Francisco Domingues, 18. Francisco Sousa, 19. Luis Cerquinho Fonseca, 20. Volodymyr Grikh, 21. Francisco Viera, 22. Francisco Appleton, 23. Joao Almeida.

În alte meciuri, Georgia a surclasat Germania cu 59-7, iar Rusia a dispus cu 22-20 de Spania.

abonare newsletter