Sport

Chelsea, noua campioană a Europei!

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/21/12-chelsea lc.jpg" border="0" align="right" />Fosta echipă a lui Dan Petrescu a devenit prima din Londra care câștigă Liga Campionilor, „albaștrii“ impunându-se după lovituri de departajare.</p>

Chelsea a câştigat în premieră Liga Campionilor la fotbal, sâmbătă seara, pe „Allianz Arena“ din Munchen, după ce a învins pe Bayern Munchen cu 4-3 la loviturile de departajare.

Bayern a controlat partida de la început până la sfârşit şi a ratat numeroase ocazii de gol, în timp ce londonezii s-au limitat la o apărare atentă şi contraatacuri sporadice. Kroos a semnat prima ocazie a partidei (5), dar şutul său s-a dus alături de poartă. Presiunea bavarezilor a continuat să se accentueze şi a atins punctul culminant în min. 18, când la poarta lui Cech s-au bătut o suită de cornere. Olandezul Robben a ratat o mare ocazie de gol (21), când mingea trimisă de el a sărit din braţele lui Cech în bară. Chelsea a avut o singură ocazie notabilă în prima repriză, în min. 37, când ivorianul Kalou a tras bine la colţul scurt, dar Neuer a fost la post.
În partea secundă, Kroos a semnat din nou prima ocazie (49), şutul său fiind respins cu capul din faţa porţii de către David Luiz. Bayern a trimis mingea în plasă, în min. 56, dar golul a fost anulat pentru ofsaid la Ribery. Ashley Cole a salvat golul în min. 59, la şutul lui Robben. Contento s-a remarcat şi el la poarta cealaltă, când l-a blocat pe Drogba (73).
După o scurtă perioadă în care londonezii au ieşit din propria jumătate, Bayern a reluat ofensiva. Cech a împins mingea peste transversală la centrarea din unghi a lui Ribery (76). Thomas Muller nu a nimerit nici el poarta din 12 metri (78), la mingea trimisă de Ribery.
Bayern a deschis scorul în min. 83, când Thomas Muller a trimis mingea în plasă cu capul, sub bara porţii lui Cech, după centrarea lui Kroos.
Doar cinci minute s-au bucurat bavarezii, pentru că oaspeţii au reuşit egalarea în min. 88, prin ivorianul Drogba, care a catapultat mingea în plasă cu capul, după centrarea lui din corner, primul al lui Chelsea, după 16 cornere ale lui Bayern.

Prelungiri și penalty-uri

Arjen Robben a avut ocazia de a decide soarta finalei, dar a ratat un penalty în min. 95, . Bavarezii au primit lovitură de pedeapsă după ce Drogba l-a agăţat în careu pe Ribery. Bayern l-a pierdut la această fază pe Ribery, accidentat. Nemții au mai irosit o şansă în prelungiri, când Olic (108) a trimis un şut centrare în faţa porţii, dar van Buyten nu a ajuns la minge. Apoi, Gomez (112) nu a reuşit să trimită în plasă din câţiva metri mingea centrată de Lahm.
Partida a ajuns apoi la loviturile de departajare, unde Chelsea s-a impus cu 4-3. Didier Drogba a transformat lovitura decisivă care a adus londonezilor primul trofeu Champions League, iar acest lucru asigură lui Chelsea prezenţa în ediţia viitoare a competiţiei, chiar dacă a încheiat acest sezon pe locul 6 în Premier League.


 

abonare newsletter