Sport

România riscă sancțiuni din cauza incidentelor de la meciul cu Kosovo. „UEFA nu permite transmiterea mesajelor politice pe stadioane”.

Naţionala de fotbal a României a învins dramatic selecţionata Kosovo, cu scorul de 2-0 (0-0), marţi seara, în Grupa I a preliminariilor EURO 2024. Însă, din cauza incidentelor și mesajelor scandaloase din tribune, România riscă sancțiuni.

România riscă sancțiuni drastice din partea UEFa, după meciul cu Kosovo/Foto: Revista Ultra Facebook.com România riscă sancțiuni drastice din partea UEFa, după meciul cu Kosovo/Foto: Revista Ultra Facebook.com

 

 


Tricolorii au făcut un meci bun, pe Arena Națională, cu scorul de 2-0, însă atmosfera din tribune a fost una tensionată, în condițiile în care peluza „Uniți sub tricolor” a afișat un banner cu mesaj controversat „Kosovo is Serbia”. Jucătorii kosovari au plecat, iar meciul a fost întrerupt vreme de 40 de minute. 

 


Scandările jignitoare, cu același mesaj, au fost huiduite de cea mai mare parte a suporterilor, însă ultrașii au continuat să adreseze mesaje controversate. Fanii au aruncat în min. 18 cu torţe în spatele porţii kosovarului Arijanet Muric, astfel că arbitrul francez Willy Delajod a decis să întrerupă jocul. Suporterii au aruncat cu petarde şi au desfăşurat un banner „Basarabia e Romania, Kosovo e Serbia”, la care nu au renunţat în ciuda faptului că Ianis Hagi şi Nicolae Stanciu au mers să discute cu fanii. De asemenea, s-a făcut apel la instalaţia de sonorizare ca spectatorii să se comporte în mod civilizat. Ulterior, arbitrul a trimis echipele la vestiare.

Practic, rezultatul meciului, prin golurile înscrise în repriza secundă, a fost umbrit de incidentele din tribune. Atât Federația Română de Fotbal, cât și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării au transmis mesaje ferme prin care au condamnat scandările cu tentă politică și bannerele scandalosae afișate de ultrași. 


„Politica se manifestă în afara stadioanelor”

Sportul este sport şi atunci politica se manifestă în afara stadioanelor, a afirmat marţi seara preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, în contextul incidentelor care au avut loc la meciul de fotbal România - Kosovo, desfăşurat pe Arena Naţională.

„Nu au ce căuta aceste mesaje geopolitice în sport. (...) A juca fără spectatori înseamnă o pierdere foarte mare şi financiară, dar în principal şi de susţinere a echipei naţionale. (...) UEFA nu permite transmiterea mesajelor politice pe stadioane. (...) Sportul este sport şi atunci politica se manifestă în afara stadioanelor, în studioul de televiziune”, a declarat preşedintele CNCD, în cadrul unei intervenții la un post național de telviziune. 


Csaba Asztalos a reamintit de partidele jucate în preliminariile trecute fără spectatori, care au fost meciuri decisive. 

„Iar spectatorii contează foarte mult pentru echipa naţională. (...) Da, este o problemă de imagine, sunt pierderi financiare. Eu aştept ziua în care aceşti suporteri filmaţi vor fi daţi în judecată şi să răspundă inclusiv financiar pentru faptele lor, pentru că nu se mai poate”, a declarat preşedintele CNCD.


În continuare, în preliminariile Euro 2024, echipa națională de fotbal a României mai are de jucat pe teren propriu cu Andorra și Elveția. UEFA nu acceptă însă lozincile cu tentă politică, situație în care Federația Română de Fotbal ar putea fi amendată, iar în plus România ar putea avea terenul suspendat sau ar putea disputa o partidă fără spectatori.

Meciul dintre naţionala de fotbal a României şi selecţionata Kosovo, întrerupt în min. 18, la scorul de 0 - 0, din cauza manifestărilor suporterilor români, marţi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în Grupa I a preliminariilor EURO 2024, s-a reluat după o pauză de mai bine de 40 de minute.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România-Kosovo, duel pentru calificarea în preliminariile EURO 2024. Cristi Manea de la CFR Cluj, accidentat înainte de partidă

Kosovo a prins tupeu, după jocul modest făcut de România contra Israel. „Am arătat cine suntem"

Ultimele Stiri
abonare newsletter