Sport

Galeria „U” Cluj este alături de suporterii FCU Craiova după scandalul de la Sfântu Gheorghe. FRF își dorește ca stadioanele să fie spații civilizate

Peluza „Șepcile Roșii” este de partea suporterilor FCU Craiova în urma scandalului rezultat după meciul cu Sepsi. Federația Română de Fotbal dorește ca atmosfera pe stadioane să fie una civilizată.

Galeria „U” Cluj este de partea celor de la FCU Craiova /FOTO: FC Universitatea Cluj - Facebook Galeria „U” Cluj este de partea celor de la FCU Craiova /FOTO: FC Universitatea Cluj - Facebook

 

 


Meciul dintre ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe şi FC U 1948 Craiova, din etapa a 23-a a Superligii, a fost suspendat definitiv la scorul de 0-0, din cauza scandărilor suporterilor celor două echipe.

 


În minutul 26 al întâlnirii, arbitrul Andrei Chivulete a suspendat meciul din cauza scandărilor xenofobe ale celor două galerii. Echipele au fost astfel trimise la cabine. După o întrerupere de zece minute, jucătorii au revenit pe teren şi jocul a fost reluat, însă arbitrul a suspendat definitiv meciul după doar câteva zeci de secunde, din cauza scandărilor repetate ale fanilor. 

Galeria Universității Cluj a transmis un mesaj prin care își arată susținerea pentru fanii olteni, în urma evenimentelor de la Sfântu Gheorghe. Mesajul a fost îndreptat și înspre FRF și MAI.


„«România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu»


- Constituția României

FRF, Ministerul Afacerilor Interne, «xenofobia» pe care o sancționați este efectul IREDENTISMULUI pe care îl tolerați!


Respect românilor din Craiova și tuturor celor care cu demnitate și dârzenie își dovedesc dragostea pentru România și Tricolorul Românesc", e mesajul transmis de fanii Universității Cluj pe Facebook. 
 

Răspunsul celor de la Sepsi

Primarul orașului Sfântu Gheorghe se arată mulțumit de decizia luată de arbitrul Chivulete. Acesta spune ca Sepsi ar fi trebuit să câștige meciul la „masa verde”.

„Modul în care «suporterii» extremiști își bat joc de fotbal și de sport prin comportamentul lor de ură necalificată față de maghiari este intolerabil și inacceptabil.

Totuși, astăzi, pentru prima dată, s-a luat în sfârșit decizia corectă, care cred că este o decizie foarte importantă și bună: arbitrul a oprit meciul din cauza manifestărilor antimaghiare.

Problema va fi evaluată în continuare de către Comisia de Disciplină a Federației, pe baza raportului arbitrului. Rezultatul ar trebui să fie 3-0 în favoarea noastră!", a declarat Arpad Antal pe Facebook.

 

Părerea Federației Române de Fotbal

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal Răzvan Burleanu a spus că este important ca şi autorităţile să poată să intervină pentru a sancţiona asemenea fapte.

„Poziţia Federaţiei Române de Fotbal este una foarte clară. În primul rând nu ne dorim să avem scandări rasiste, discriminatorii sau xenofobe în societatea noastră, iar stadioanele fac parte din societatea noastră. Pe de altă parte, arbitrul Andrei Chivulete a urmat îndeaproape un protocol în trei paşi care se aplică şi la nivel internaţional. În perioada următoare va urma un caz care va ajunge pe masa Comisiei de Disciplină şi care va decide în ceea ce priveşte incidentele petrecute la acest meci. Noi ca Federaţie am fost foarte fermi în ceea ce priveşte mesajul pe care am dorit să-l transmitem, chiar dacă anumite grupuri de suporteri nu susţin acest mesaj. Ceea ce contează este ca şi autorităţile şi legiuitorii să poată să intervină atunci când toate aceste principii sunt încălcate”, a afirmat preşedintele.

Burleanu a explicat că îşi doreşte ca stadioanele din România să devină spaţii civilizate în care familiile să poată veni cu copiii să urmărească spectacolul fotbalistic.

„Am spus clar care este politica noastră pentru că dorim să nu mai vedem mesaje sau scandări violente pe stadioanele din România. De ce? Pentru că ne dorim ca stadionul să reprezinte un spaţiu civilizat, unde să te poţi duce cu copilul indiferent de vârsta acestuia şi să ai parte de o experienţă sigură pentru copilul tău. Cu siguranţă e nevoie de intervenţii în această zonă”, a adăugat Răzvan Burleanu.
 

Alți susținători a cauzei FCU Craiova

„Frații” celor de la Universitatea Cluj, galeria celor de la Dinamo, susțin și ei FCU Craiova.

„România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

Acesta este primul alineat din primul articol al Constituției României, actul legislativ de autoritate absolută peste orice cetățean, instituție sau persoană care se afla, permanent sau temporar, pe teritoriul României.

Astfel, primul lucru pe care legea națională îl cere locuitorilor săi este să îi ofere respectul care i se cuvine. Azi am constatat din nou cum un grup minoritar este din nou pozat în victimă în timp ce continuă să afișeze o atitudine vădit ostilă, asumată și lipsită de orice respect față de țara care îi găzduiește.

Condamnăm ferm atitudinea arbitrului Andrei Chivulete de a opri definitiv partida Sepsi – FC Universitatea Craiova ca urmare a așa-ziselor scandări xenofobe. Reamintim atât arbitrului partidei în cauză, cât și autorităților competente și obligate de a pune în aplicație sancțiuni împotriva gesturilor care încalcă articolele Constituției României faptul că, în repetate rânduri, galeriile echipelor Sepsi Sf. Gheorghe sau Csikszereda Miercurea Ciuc care au în componență majoritară membri ai comunității secuiești au adresat injurii spectatorilor români din galeriile adverse și au sfidat intonarea imnului național prin a se poziționa cu spatele la suprafața de joc în timp ce acesta răsuna în boxele stadioanelor unde încă mai are voie să o facă. Aceste gesturi au rămas nesancționate și niciun reprezentant al cluburilor respective nu a luat vreo atitudine care să arate vreun resentiment față de gesturile suporterilor echipelor pe care le reprezintă. Reamintim și informațiile apărute în presă, conform cărora echipa Sepsi primește finanțări de la firme maghiare.

Nu vom ține o prelegere sentimentală, nu vom face un apel la patriotism, considerăm că acest lucru este de datoria fiecărui cetățean în parte, dar ne exprimăm asumat poziția și reluăm prin a condamna atitudinea oficialilor care au decis suspendarea partidei pe un motiv de-a dreptul aberant.

Respectați România, respectați românii și respectați TRICOLORUL!”, a transmis Peluza Cătălin Hîldan-Dinamo.

Universitatea Cluj a avut și ea de suferit în urma scandărilor xenofobe. În etapa a 6-a din Superligă, meciul dintre „U” Cluj și Sepsi OSK a fost întrerupt 10 minute din cauza scandărilor suporterilor „studenților”. Comisia de Disciplină a sancționat atunci drastic echipa clujeană. Aceasta a primit atunci o amendă de 25.000 de lei plus o interdicție de a juca pe Cluj Arena pentru 2 etape. La meciul din deplasare cu Sepsi, meciul a fost aproape de a fi suspendat, tot din cauza scandărilor xenofobe ale galeriile celor două echipe.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Mihai Rotaru, despre litigiul dintre Eugen Neagoe și „U” Cluj: „E un caz în care toată lumea pierde”

Adrian Mutu este speriat de starea gazonului de pe Cluj Arena înaintea partidei cu „U” Cluj: „Va fi o seară extrem de complicată pentru noi”

Ultimele Stiri
abonare newsletter