Sport

Novak Djokovic a câştigat turneul Australian Open

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/11_ziua/djokovic.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Novak Djokovic, numărul unu mondial, a câştigat duminică Openul Australiei.</p>

Sârbul a câştigat primul turneu de Mare Şlem al anului, învingându-l în finală, după cinci seturi, 5-7, 6-4, 6-2, 6-7 (5), 7-5, pe spaniolul Rafael Nadal, al doilea favorit al competiţiei găzduită de arena Melbourne Park. Aceasta a fost cea mai lungă finală din istoria turneelor de Grand Slam, cinci ore şi 53 de minute, depăşind duelul dintre Ivan Lendl şi Mats Wilander, din 1988, de la US Open, care a durat 4 ore şi 54 de minute.

În vârstă de 24 ani, Djokovic şi-a trecut în palmares, cu această ocazie, cel de-al treilea său titlu la Australian Open şi al cincilea în turneele de Grand Slam. El a mai câştigat turneul de la Antipozi în 2008 şi 2011, anul trecut reuşind să se impună, de asemenea, la Wimbledon şi US Open, totalul victoriilor sale în circuitul ATP ridicându-se acum la 29.

Pentru Rafael Nadal (25 ani), aceasta a fost a doua finală disputată la Openul Australiei, după cea din 2009, câştigată în faţa elveţianului Roger Federer. Tenismanul iberic, campion olimpic la Beijing, în 2008, are în palmares 46 de titluri ATP, 10 dintre ele în turneele de Mare Şlem. Premiul rezervat învingătorului de la Melbourne se ridică la 2,3 milioane dolari australieni (1,86 milioane euro), în timp ce finalistului i-a fost acordat un cec în valoare de 1,15 milioane dolari australieni (9,32 milioane euro).

De menţionat că Djokovic şi Nadal au disputat ultimele trei finale de Mare Şlem - la Wimbledon şi US Open, în 2011, şi acum la Australian Open - toate fiind câştigate de jucătorul sârb.

Proba de simplu feminin de la Australian Open a fost câştigată de Victoria Azarenka din Belarus, în timp ce la dublu mixt învingătoare a fost perechea compusă din românul Horia Tecău şi jucătoarea americană Bethanie Mattek-Sands.

 

abonare newsletter